Placuszki z jabłkami, gofry, pancakes’y czyli przepyszne śniadania na ciepło

    -

    Sezon jesienno-zimowy jest idealny na śniadania na ciepło. Świetnie sprawdzają się w tej roli puszyste, delikatne placuszki z jabłkami posypane cukrem pudrem, a także różnego rodzaju gofry, pancakesy i racuchy. Poznaj pomysły na przepyszne śniadania na ciepło i dowiedz się jakich przypraw użyć, by nadać im niepowtarzalnego, świątecznego aromatu!

    Za oknem chłód i deszcz? Jest Ci zimno i masz ochotę na ciepłe, smaczne i sycące śniadanie? Jesteś we właściwym miejscu!

    Śniadania na ciepło takie jak placuszki z jabłkami czy omlety wielu osobom kojarzą się z czasami dzieciństwa. Racuszki posypane cukrem pudrem często serwowały nasze babcie. Także dzisiaj najmłodsi zajadają się goframi i różnego rodzaju naleśnikami i placuszkami. Jakie pomysły warto włączyć do śniadaniowego menu?

    Placuszki z jabłkami

    Placuszki z jabłkami robi się szybko i bardzo łatwo. Wystarczą do nich takie składniki jak mąka pszenna, jajka, mleko, olej, jabłka, proszek do pieczenia, sól i cukier. Błyskawicznie smaży je się na oleju, a na koniec – posypuje cukrem pudrem.

    Placuszki z jabłkami smaczne są także na zimno i mogą stanowić świetną przekąskę w trakcie dnia. Nie obawiaj się więc, że zostaną po śniadaniu jeśli przygotujesz ich zbyt dużo. Z pewnością wszystkie znikną z talerza! Przepis na proste i szybkie placuszki z jabłkami znajdziesz na stronie wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry-nalesniki-placki/placuszki-z-jablkami.

    Placuszki dyniowe

    Ciekawym pomysłem na pożywne śniadanie są także placuszki dyniowe. By je przygotować wystarczy wymieszać wszystkie składniki, czyli mąkę pszenną, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cynamon, puree z pieczonej dyni, a także jajka i jogurt naturalny. Na koniec należy dodać do tego roztopione masło i… smażyć na patelni!

    Placuszki dyniowe są miękkie i puszyste. Dzięki nim można też przemycić niejadkom cenne składniki odżywcze. Dynia ceniona jest za wartości odżywcze, a także za swój smak. Można z niej przygotować nie tylko placuszki, ale także ciasto dyniowe!

    Gofry

    Ciekawym pomysłem są gofry. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Jednym z nich jest przepis na zielone gofry ze szpinakiem! Oprócz mleka, jogurtu naturalnego, mąki, jajek i cukru potrzebujemy do nich liści szpinaku. Co ciekawe w ten sam sposób możemy przygotowywać zielone naleśniki!

    Zielone gofry można przygotowywać na wytrawnie jednak, z uwagi na to że szpinak jest zupełnie niewyczuwalny w smaku, z powodzeniem pasują też na śniadanie na słodko. Wystarczą do nich ulubione owoce i przepyszna bita śmietana!

    Pancakesy

    Pancakesy to amerykańskie naleśniki, mniejsze i grubsze niż te znane w Polsce. Są delikatne, a gdy odpowiednio przypieczone – na złocisty kolor – wprost rozpuszczają się w ustach! Co ciekawe, pancakesy możemy zrobić w wersji wegańskiej, pozbawionej jajek. Pancakesy szybko znikają z talerzy również dzięki temu, że każdy może dodać do niego ulubione dodatki. Świetnie sprawdza się tu syrop klonowy, orzechy, polewy w różnych smakach, a także owoce takie jak maliny, borówki czy brzoskwinie.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza