Jeśli jesteś miłośniczką lub miłośnikiem wina i zastanawiasz się nad kierunkiem kolejnej podróży, dlaczego nie zaplanujesz wakacji skupionych na degustacji najlepszych trunków na świecie? Poznaj pochodzenie swojego ulubionego czerwonego, białego, różowego lub musującego wina, zobacz jak uprawia się winogrona i przyjrzyj się procesowi produkcji. Opisujemy cztery najlepsze regiony winiarskie na świecie, z których pochodzą zarówno nieoczywiste trunki, jak i często polecane wina.

Francja w klimacie bąbelków

Wiele osób uważa, że we Francji ​​produkuje się najlepsze wino na świecie. W całym kraju istnieje dziesięć głównych regionów winiarskich, w tym region Szampanii, w którym wytwarzane jest słynne wino musujące. Jego stolicę znajdziesz dwie godziny jazdy na północny wschód od Paryża, w mieście Epernay. Możesz wybrać się na wycieczkę po winiarniach i piwnicach rozsianych po całym regionie, próbując po drodze znakomitego szampana. Napój powstał początkowo przez przypadek, gdy winiarze próbowali stworzyć klasyczny trunek, ale wkrótce trafił do masowej produkcji ze względu na swoje niepowtarzalne cechy, które w dużej mierze wynikają z wyjątkowych warunków klimatycznych regionu.

Wino z hiszpańskim temperamentem

Kultura winiarska w Hiszpanii w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci przeżyła prawdziwy rozkwit. Stało się tak m.in. dzięki dużym inwestycjom, które wykorzystały zróżnicowany teren kraju i rodzime odmiany winorośli. Najlepsze, polecane przez wielu ekspertów wina od wielu lat są produkowane w Katalonii. To ojczyzna słynnego Cava, czyli hiszpańskiej wersji szampana. W całej Katalonii znajduje się kilka wyjątkowych regionów winiarskich, które warto zwiedzić, a jedną z wyróżniających się winnic jest Caves Codorniu. Winiarnia z XVI wieku zlokalizowana jest w pobliżu miasta Sant Sadurni D’Anoia. To ona jako pierwsza w 1872 roku wyprodukowała Cavę. Dziś jest najstarszą rodzinną firmą winiarską w Hiszpanii.

Polecane wina w rytmie samby

Brazylia jest trzecim co do wielkości producentem wina w Ameryce Południowej. Główny region winiarski w kraju, Vale dos Vinhedos, znajduje się na południu w Rio Grande do Sul, w pobliżu granicy z Urugwajem. Większość tamtejszych winnic została pierwotnie zasadzona przez włoskich imigrantów, więc w smaku trunków czuć europejskie wpływy. Region produkuje całą gamę win, od Merlot, aż po Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, a także szczyci się szerokim ofertą win musujących.

Specjały pełne chilijskiego słońca

Chile jest obdarzone bardzo żyzną glebą, która ułatwia uprawę najlepszych odmian winogron. Jednym z najlepszych miejsc do degustacji w tym kraju jest region winiarski Curico Valley i winnica Viña Echeverría, położona około 40 minut jazdy od San Fernando. W 65-hektarowej winnicy produkowanych jest ponad 30 różnych win – w tym Syrah, Merlot i Cabernet Sauvignon. Rodzina Echeverria w swojej pracy wykorzystuje 10 różnych odmian winorośli, których można skosztować podczas zwiedzania przepięknych winnic.

www.faktoriawin.pl