Strona głównaKulinariaPolędwiczki wieprzowe na 2 sposoby - pod „pierzynką” z jabłek oraz polędwiczki...

Polędwiczki wieprzowe na 2 sposoby – pod „pierzynką” z jabłek oraz polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami

Przepisy na polędwiczki wieprzowe – pod „pierzynką” z jabłek oraz polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami. Polecamy!

Polędwiczki wieprzowe pod „pierzynką” z jabłek

Produkty:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (około 700 g)
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • sól, pieprz, cukier puder

Przygotowanie:

  1. Z polędwiczek usunąć błony oraz odkroić tłuszcz.
  2. Polędwiczki posolić, oprószyć pieprzem, polać oliwą.
  3. Polędwiczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut.
  4. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na szesnastki.
  5. Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, oprószyć cukrem pudrem i majerankiem. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Dodać sok z cytryny, lekko oprószyć solą i pieprzem i dusić jeszcze chwilę.
  6. Upieczone polędwiczki pokroić w ukośne plastry, ułożyć na półmisku i nałożyć jabłka na polędwiczki.

Można podawać z ziemniaczanym puree i warzywami.

Polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami

Produkty:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (około 700 g)
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

  1. Grzyby namoczyć na 2 godziny w 300 ml zimnej wody, potem odcedzić, włożyć do wody, w której się moczyły, gotować grzyby 20 minut. Jeżeli się okaże, że wywaru jest mało wówczas należy dolać wody.
  2. Grzyby wyjąć, pokroić w paski, a wywar przecedzić przez sito.
  3. Z polędwiczek usunąć błonkę i odkroić tłuszcz. Natrzeć polędwiczki solą i pieprzem, oprószyć mąką.
  4. Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oleju i obsmażyć polędwiczki ze wszystkich stron, aż się lekko zarumienią.
  5. W rondlu rozpuścić resztę tłuszczu i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać polędwiczki, grzyby z wywarem i dusić na małym ogniu około 20 minut.
  6. Następnie polędwiczki wyjąć, pokroić w plastry.
  7. Do rondla wlać śmietanę, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Mięso zalać sosem.
  9. Polędwiczki można podawać z kluskami śląskimi.Smacznego!

Popularne posty

Social Media

8,530FaniLubię
1,971ObserwującyObserwuj