Strona głównaKulinariaPolędwiczki wieprzowe na 2 sposoby - pod „pierzynką” z jabłek oraz polędwiczki...

    Polędwiczki wieprzowe na 2 sposoby – pod „pierzynką” z jabłek oraz polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami

    Przepisy na polędwiczki wieprzowe – pod „pierzynką” z jabłek oraz polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami. Polecamy!

    Polędwiczki wieprzowe pod „pierzynką” z jabłek

    Produkty:

    • 2 polędwiczki wieprzowe (około 700 g)
    • 2 kwaśne jabłka
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 łyżka suszonego majeranku
    • sok z cytryny
    • 3 łyżki sklarowanego masła
    • sól, pieprz, cukier puder

    Przygotowanie:

    1. Z polędwiczek usunąć błony oraz odkroić tłuszcz.
    2. Polędwiczki posolić, oprószyć pieprzem, polać oliwą.
    3. Polędwiczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut.
    4. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na szesnastki.
    5. Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, oprószyć cukrem pudrem i majerankiem. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Dodać sok z cytryny, lekko oprószyć solą i pieprzem i dusić jeszcze chwilę.
    6. Upieczone polędwiczki pokroić w ukośne plastry, ułożyć na półmisku i nałożyć jabłka na polędwiczki.

    Można podawać z ziemniaczanym puree i warzywami.

    Polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami

    Produkty:

    • 2 polędwiczki wieprzowe (około 700 g)
    • 40 g suszonych grzybów
    • 1 łyżka mąki
    • 3 łyżki oleju
    • 1 cebula
    • 100 ml słodkiej śmietany
    • sól, pieprz, cukier

    Przygotowanie:

    1. Grzyby namoczyć na 2 godziny w 300 ml zimnej wody, potem odcedzić, włożyć do wody, w której się moczyły, gotować grzyby 20 minut. Jeżeli się okaże, że wywaru jest mało wówczas należy dolać wody.
    2. Grzyby wyjąć, pokroić w paski, a wywar przecedzić przez sito.
    3. Z polędwiczek usunąć błonkę i odkroić tłuszcz. Natrzeć polędwiczki solą i pieprzem, oprószyć mąką.
    4. Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oleju i obsmażyć polędwiczki ze wszystkich stron, aż się lekko zarumienią.
    5. W rondlu rozpuścić resztę tłuszczu i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać polędwiczki, grzyby z wywarem i dusić na małym ogniu około 20 minut.
    6. Następnie polędwiczki wyjąć, pokroić w plastry.
    7. Do rondla wlać śmietanę, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    8. Mięso zalać sosem.
    9. Polędwiczki można podawać z kluskami śląskimi.Smacznego!

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,924ObserwującyObserwuj