Przepisy na polędwiczki wieprzowe – pod „pierzynką” z jabłek oraz polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami. Polecamy!
Polędwiczki wieprzowe pod „pierzynką” z jabłek
Produkty:
- 2 polędwiczki wieprzowe (około 700 g)
- 2 kwaśne jabłka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sok z cytryny
- 3 łyżki sklarowanego masła
- sól, pieprz, cukier puder
Przygotowanie:
- Z polędwiczek usunąć błony oraz odkroić tłuszcz.
- Polędwiczki posolić, oprószyć pieprzem, polać oliwą.
- Polędwiczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut.
- Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na szesnastki.
- Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, oprószyć cukrem pudrem i majerankiem. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Dodać sok z cytryny, lekko oprószyć solą i pieprzem i dusić jeszcze chwilę.
- Upieczone polędwiczki pokroić w ukośne plastry, ułożyć na półmisku i nałożyć jabłka na polędwiczki.
Można podawać z ziemniaczanym puree i warzywami.
Polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami
Produkty:
- 2 polędwiczki wieprzowe (około 700 g)
- 40 g suszonych grzybów
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 100 ml słodkiej śmietany
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
- Grzyby namoczyć na 2 godziny w 300 ml zimnej wody, potem odcedzić, włożyć do wody, w której się moczyły, gotować grzyby 20 minut. Jeżeli się okaże, że wywaru jest mało wówczas należy dolać wody.
- Grzyby wyjąć, pokroić w paski, a wywar przecedzić przez sito.
- Z polędwiczek usunąć błonkę i odkroić tłuszcz. Natrzeć polędwiczki solą i pieprzem, oprószyć mąką.
- Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oleju i obsmażyć polędwiczki ze wszystkich stron, aż się lekko zarumienią.
- W rondlu rozpuścić resztę tłuszczu i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać polędwiczki, grzyby z wywarem i dusić na małym ogniu około 20 minut.
- Następnie polędwiczki wyjąć, pokroić w plastry.
- Do rondla wlać śmietanę, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Mięso zalać sosem.
- Polędwiczki można podawać z kluskami śląskimi.Smacznego!