Latem lubimy jeść kolorowo i szybko. Coraz szerszy wachlarz świeżych warzyw zachęca, by wykorzystać je w codziennej kuchni. Nasza propozycja na dziś to pomidory nadziewane kaszą kuskus – smaczne, elegancko wyglądające i możliwe do przygotowania w ułamku sekundy!
Składniki
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 4 duże pomidory
- 1 papryka
- 100g szynki konserwowej
- cebulka ze szczypiorkiem
- majonez
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, natka pietruszki
Przygotowanie
- Kaszę kuskus ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (lub zgodnie z upodobaniami).
- Paprykę umyj i oczyść, pokrój w kostkę.
- Szynkę konserwową, czosnek i cebulkę również pokrój w drobną kostkę.
- W pomidorach odetnij „czapeczki”, środek wydrąż i oprósz wnętrze pomidorów solą.
- Kaszę wymieszaj z szynką, papryką, cebulką, czosnkiem i kilkoma łyżkami majonezu. Dopraw solą i pieprzem.
- Tak przygotowaną sałatką napełnij pomidory.
- Danie podawaj z tostami i świeżą sałatą, posypane natką pietruszki i siekanymi orzechami.