Pomidory koktajlowe, malinowe, gruntowe – kto ich nie lubi. Podajemy przepisy na ciekawe potrawy z pomidorami w roli głównej.
Hamburgery z gęstym sosem pomidorowym
Składniki
- 900 g mięsa mielonego,
- 2 łyżki pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- 6 bułek do hamburgerów,
- listki sałaty,
- 900 g pomidorów,
- 1/3 szklanka cukru,
- 3 łyżki białego octu winnego,
- 4 łyżki startego świeżego imbiru,
- 1 łyżeczka ostrego sosu chili,
- 4 łyżki pokrojonych listków bazylii.
Przygotowanie
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić, usunąć pestki.
- Włożyć do rondla, dodać cukier, imbir, ocet, ½ łyżeczki sosu z chili. Gotować, mieszać aż masa zgęstnieje, a jej objętość zredukuje się o połowę. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Po zdjęciu z ognia dodać sól i bazylię.
- Burgery: mięso wymieszać z pieprzem, posiekanym czosnkiem, olejem, doprawić solą. Uformować 6 burgerów.
- Hamburgery usmażyć na patelni grillowej lekko natłuszczonej, z każdej strony po około 4 minuty.
- Bułki ułożyć na ruszcie, na 2-3 minuty przed końcem grillowania, stroną przeciętą do dołu. Podpieczone posmarować sosem pomidorowym, do środka włożyć burger i listek sałaty.
Pomidorki w papryce zapiekane
Składniki
- 4 czerwone i 4 żółte papryki,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki oliwy,
- 3 łyżki kaparów,
- żółte i czerwone pomidorki cherry po około 35 sztuk z każdego,
- 2 łyżki suszonego tymianku,
- sól, pieprz.
Przygotowanie
- Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i położyć na posmarowanej oliwą blasze, przecięciem do góry.
- Wnętrze papryk posmarować oliwą, do każdej z nich włożyć kilka plasterków czosnku i kilka pomidorków. Do czerwonej – żółte pomidorki, do żółtej – czerwone.
- Posypać kaparami, tymiankiem, solą, pieprzem i polać oliwą.
- Piec przez 35 minut, w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
- Podawać lekko ostudzone.
Smacznego!