Pomidory koktajlowe, malinowe, gruntowe – kto ich nie lubi. Podajemy przepisy na ciekawe potrawy z pomidorami w roli głównej.

Hamburgery z gęstym sosem pomidorowym

Składniki

  • 900 g mięsa mielonego,
  • 2 łyżki pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • 6 bułek do hamburgerów,
  • listki sałaty,
  • 900 g pomidorów,
  • 1/3 szklanka cukru,
  • 3 łyżki białego octu winnego,
  • 4 łyżki startego świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chili,
  • 4 łyżki pokrojonych listków bazylii.

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić, usunąć pestki.
  2. Włożyć do rondla, dodać cukier, imbir, ocet, ½ łyżeczki sosu z chili. Gotować, mieszać aż masa zgęstnieje, a jej objętość zredukuje się o połowę. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Po zdjęciu z ognia dodać sól i bazylię.
  3. Burgery: mięso wymieszać z pieprzem, posiekanym czosnkiem, olejem, doprawić solą. Uformować 6 burgerów.
  4. Hamburgery usmażyć na patelni grillowej lekko natłuszczonej, z każdej strony po około 4 minuty.
  5. Bułki ułożyć na ruszcie, na 2-3 minuty przed końcem grillowania, stroną przeciętą do dołu. Podpieczone posmarować sosem pomidorowym, do środka włożyć burger i listek sałaty.

Pomidorki w papryce zapiekane

Składniki

  • 4 czerwone i 4 żółte papryki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 3 łyżki kaparów,
  • żółte i czerwone pomidorki cherry po około 35 sztuk z każdego,
  • 2 łyżki suszonego tymianku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie

  1. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i położyć na posmarowanej oliwą blasze, przecięciem do góry.
  2. Wnętrze papryk posmarować oliwą, do każdej z nich włożyć kilka plasterków czosnku i kilka pomidorków. Do czerwonej – żółte pomidorki, do żółtej – czerwone.
  3. Posypać kaparami, tymiankiem, solą, pieprzem i polać oliwą.
  4. Piec przez 35 minut, w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
  5. Podawać lekko ostudzone.

Smacznego!