Pomysł na obiad – rolada z pieczarkami i kukurydzą

    -

    Nie masz pomysłu na obiad na weekend? Przygotuj pyszną roladę z pieczarkami i kukurydzą.

    Produkty:

    • 60 g masła, dodatkowo 1 łyżka masła do posmarowania formy
    • 150 g posiekanych pieczarek
    • 60 g mąki pszennej
    • 150 ml bulionu warzywnego
    • 120 g słodkiej kukurydzy z puszki
    • 150 ml mleka
    • 4 jajka, żółtka oddzielone od białka
    • 1 czerwona papryka
    • 2 pomidory
    • 150g gęstego kremowego jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
    2. Paprykę przekrój na pół i oczyść z pestek. Paprykę piecz przez 20 minut w piekarniku, następnie pozostaw na 10 minut do ostygnięcia, obierz ze skórki i pokrój.
    3. Pomidory sparz, obierz i pokrój, następnie połącz z papryką, jogurtem, kolendrą i przyprawami. Powstały sos odstaw.
    4. W rondelku rozpuść 15g masła i smaż pieczarki do 4 minut. Dodaj 15g mąki, mieszaj 1 minutę, zdejmij z ognia i stopniowo rozprowadź zimnym bulionem. Postaw ponownie na kuchence i gotuj do 2 minut, ciągle mieszając, aż powstały sos zgęstnieje. Dodaj kukurydzę i przykryj, żeby sos nie wystygł. Szeroką formę natłuść i włóż papier do pieczenia.
    5. Pozostałe masło roztop w rondlu i rozprowadź z resztą mąki, przysmaż. Po minucie zdejmij z ognia i stopniowo dolewaj mleko, ciągle mieszaj. Doprowadź do wrzenia, następnie lekko ostudź, po czym wbij żółtka, zamieszaj.
    6. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie połącz z zasmażką. Przelej do formy i piecz 15 minut na złoty kolor. Odwróć i zdejmij papier. Rozprowadź nadzienie, zwiń i podawaj z sosem paprykowym.

    Pomysł zaczerpnięto z książki „Szybko i smacznie- potrawy z warzyw”- Wydawnictwo Olesiejuk

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza