Nie masz pomysłu na obiad na weekend? Przygotuj pyszną roladę z pieczarkami i kukurydzą.
Produkty:
- 60 g masła, dodatkowo 1 łyżka masła do posmarowania formy
- 150 g posiekanych pieczarek
- 60 g mąki pszennej
- 150 ml bulionu warzywnego
- 120 g słodkiej kukurydzy z puszki
- 150 ml mleka
- 4 jajka, żółtka oddzielone od białka
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- 150g gęstego kremowego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
- Paprykę przekrój na pół i oczyść z pestek. Paprykę piecz przez 20 minut w piekarniku, następnie pozostaw na 10 minut do ostygnięcia, obierz ze skórki i pokrój.
- Pomidory sparz, obierz i pokrój, następnie połącz z papryką, jogurtem, kolendrą i przyprawami. Powstały sos odstaw.
- W rondelku rozpuść 15g masła i smaż pieczarki do 4 minut. Dodaj 15g mąki, mieszaj 1 minutę, zdejmij z ognia i stopniowo rozprowadź zimnym bulionem. Postaw ponownie na kuchence i gotuj do 2 minut, ciągle mieszając, aż powstały sos zgęstnieje. Dodaj kukurydzę i przykryj, żeby sos nie wystygł. Szeroką formę natłuść i włóż papier do pieczenia.
- Pozostałe masło roztop w rondlu i rozprowadź z resztą mąki, przysmaż. Po minucie zdejmij z ognia i stopniowo dolewaj mleko, ciągle mieszaj. Doprowadź do wrzenia, następnie lekko ostudź, po czym wbij żółtka, zamieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie połącz z zasmażką. Przelej do formy i piecz 15 minut na złoty kolor. Odwróć i zdejmij papier. Rozprowadź nadzienie, zwiń i podawaj z sosem paprykowym.
Pomysł zaczerpnięto z książki „Szybko i smacznie- potrawy z warzyw”- Wydawnictwo Olesiejuk