Nie masz pomysłu na obiad na weekend? Przygotuj pyszną roladę z pieczarkami i kukurydzą.

Produkty:

  • 60 g masła, dodatkowo 1 łyżka masła do posmarowania formy
  • 150 g posiekanych pieczarek
  • 60 g mąki pszennej
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 120 g słodkiej kukurydzy z puszki
  • 150 ml mleka
  • 4 jajka, żółtka oddzielone od białka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 150g gęstego kremowego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  2. Paprykę przekrój na pół i oczyść z pestek. Paprykę piecz przez 20 minut w piekarniku, następnie pozostaw na 10 minut do ostygnięcia, obierz ze skórki i pokrój.
  3. Pomidory sparz, obierz i pokrój, następnie połącz z papryką, jogurtem, kolendrą i przyprawami. Powstały sos odstaw.
  4. W rondelku rozpuść 15g masła i smaż pieczarki do 4 minut. Dodaj 15g mąki, mieszaj 1 minutę, zdejmij z ognia i stopniowo rozprowadź zimnym bulionem. Postaw ponownie na kuchence i gotuj do 2 minut, ciągle mieszając, aż powstały sos zgęstnieje. Dodaj kukurydzę i przykryj, żeby sos nie wystygł. Szeroką formę natłuść i włóż papier do pieczenia.
  5. Pozostałe masło roztop w rondlu i rozprowadź z resztą mąki, przysmaż. Po minucie zdejmij z ognia i stopniowo dolewaj mleko, ciągle mieszaj. Doprowadź do wrzenia, następnie lekko ostudź, po czym wbij żółtka, zamieszaj.
  6. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie połącz z zasmażką. Przelej do formy i piecz 15 minut na złoty kolor. Odwróć i zdejmij papier. Rozprowadź nadzienie, zwiń i podawaj z sosem paprykowym.

Pomysł zaczerpnięto z książki „Szybko i smacznie- potrawy z warzyw”- Wydawnictwo Olesiejuk