Potrawka z indyka jest smacznym pomysłem na obiad. Jest łatwa w przygotowaniu i ma bajeczny smak.
Produkty:
- 600g mięsa z indyka, bez kości i skóry
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 3 łyżeczki masła
- 3 łyżeczki mąki
- 40g drobnych rodzynek
- 200 ml słodkiej śmietany
- 3 żółtka
- sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, sok z cytryny
Przygotowanie:
- Mięso opłucz, włóż do garnka i zalej wrzątkiem, tak żeby było przykryte.
- Dodaj kostkę bulionową, gotuj na niewielkim ogniu przez 1 godzinę, a po ugotowaniu zostaw mięso w wywarze aż ostygnie.
- Masło rozpuść na patelni, wsyp mąkę i smaż na średnim ogniu, aż mąka się zarumieni. Następnie ciągle mieszając powoli wlewaj 300 ml wywaru z indyka. Gotuj 5 minut.
- Następnie dodaj mięso pokrojone w kostkę i gotuj na niedużym ogniu 15minut. Przed końcem gotowania dodaj opłukane rodzynki. Śmietanę wymieszaj z żółtkami i wlej do potrawki.
- Potrawkę dopraw do smaku pieprzem, solą, gałką muszkatołową, cukrem oraz sokiem z cytryny. Zagrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Potrawkę możesz podawać z ryżem na sypko i surówkami.
Smacznego!