Potrawka z indyka jest smacznym pomysłem na obiad. Jest łatwa w przygotowaniu i ma bajeczny smak.

Produkty:

  • 600g mięsa z indyka, bez kości i skóry
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 3 łyżeczki masła
  • 3 łyżeczki mąki
  • 40g drobnych rodzynek
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 3 żółtka
  • sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mięso opłucz, włóż do garnka i zalej wrzątkiem, tak żeby było przykryte.
  2. Dodaj kostkę bulionową, gotuj na niewielkim ogniu przez 1 godzinę, a po ugotowaniu zostaw mięso w wywarze aż ostygnie.
  3. Masło rozpuść na patelni, wsyp mąkę i smaż na średnim ogniu, aż mąka się zarumieni. Następnie ciągle mieszając powoli wlewaj 300 ml wywaru z indyka. Gotuj 5 minut.
  4. Następnie dodaj mięso pokrojone w kostkę i gotuj na niedużym ogniu 15minut. Przed końcem gotowania dodaj opłukane rodzynki. Śmietanę wymieszaj z żółtkami i wlej do potrawki.
  5. Potrawkę dopraw do smaku pieprzem, solą, gałką muszkatołową, cukrem oraz sokiem z cytryny. Zagrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

Potrawkę możesz podawać z ryżem na sypko i surówkami.

Smacznego!