Potrawka z indyka

    -

    Potrawka z indyka jest smacznym pomysłem na obiad. Jest łatwa w przygotowaniu i ma bajeczny smak.

    Produkty:

    • 600g mięsa z indyka, bez kości i skóry
    • 1 kostka bulionu drobiowego
    • 3 łyżeczki masła
    • 3 łyżeczki mąki
    • 40g drobnych rodzynek
    • 200 ml słodkiej śmietany
    • 3 żółtka
    • sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, sok z cytryny

    Przygotowanie:

    1. Mięso opłucz, włóż do garnka i zalej wrzątkiem, tak żeby było przykryte.
    2. Dodaj kostkę bulionową, gotuj na niewielkim ogniu przez 1 godzinę, a po ugotowaniu zostaw mięso w wywarze aż ostygnie.
    3. Masło rozpuść na patelni, wsyp mąkę i smaż na średnim ogniu, aż mąka się zarumieni. Następnie ciągle mieszając powoli wlewaj 300 ml wywaru z indyka. Gotuj 5 minut.
    4. Następnie dodaj mięso pokrojone w kostkę i gotuj na niedużym ogniu 15minut. Przed końcem gotowania dodaj opłukane rodzynki. Śmietanę wymieszaj z żółtkami i wlej do potrawki.
    5. Potrawkę dopraw do smaku pieprzem, solą, gałką muszkatołową, cukrem oraz sokiem z cytryny. Zagrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

    Potrawkę możesz podawać z ryżem na sypko i surówkami.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza