Dodajemy go do pizzy, wkładamy do kanapek, używamy do sosów, makaronów i do sałatek. Lubią go „mali” i „duzi” – wszyscy. Taki właśnie jest ser żółty, który dziś można również chrupać, np. ten liofolizowany. Jak to możliwe i do czego możesz go użyć? Sprawdź!

Czym jest liofilizacja (suszenie mrozem)?

Liofilizacja to proces usuwania wody z żywności poprzez jej wymrożenie i sublimację. Wybrany składnik zostaje zamrożony w bardzo niskiej temperaturze (nawet -50 stopni
Celsjusza), a następnie powstały lód zamienia się w parę wodną (z pominięciem pośredniego stanu ciekłego). Liofilizowane produkty prawie w ogóle nie tracą swojej barwy, aromatów, zawartych składników odżywczych i witamin i są gotowe do spożycia zaraz po wyjęciu z opakowania. Temu procesowi poddawane są m.in. owoce, warzywa, ryby, a także… sery!

Do czego warto użyć liofilizowany ser?

Ze względu na swoje walory smakowe i wyjątkową chrupkość, suszony mrozem ser można
wykorzystać jako dodatek do dań. Następnym razem robiąc swoją ulubioną sałatkę możesz
nieco zmienić jej charakter, podmieniając zwykły ser żółty na ten chrupiący. Z drugiej strony, jeśli potrzebujesz przechować swoją potrawę przez dłuższy czas i wolisz, by składała się typowo z suchych składników, liofilizowane sery żółte sprawdzą się dobrze również w tym przypadku – nie roztopią się tak jak te zwykłe.
Suszone mrozem sery mogą być również zdrową przekąską, ponieważ są w pełni naturalne i przyjemnie chrupiące, dzięki czemu mogą zastąpić np. mniej zdrowsze chipsy.

Z kolei jeśli próbujesz namówić swojego malucha na jedzenie serów żółtych, a on za nimi na ogół nie przepada – wypróbuj te w wersji chrupiącej, których faktura może być ciekawszą wersją zwykłego odpowiednika, przez co lepiej przyswajalną dla najmłodszych.

Chrupiący ser suszony mrozem może być również wspaniałą przekąską imprezową – z
łatwością możesz użyć go do prywatkowych koreczków lub podać jako samodzielną
przekąskę – w końcu kto z nas na co dzień ma okazję spróbować takiego smakołyka?

Zestaw liofilizowanych serów żółtych Chrunchy cheese: Gouda, Cheddar, Emmentaler od
Mixit składa się z kawałków serów, które dzięki liofilizacji są wyjątkowo chrupiące i nabierają jeszcze lepszego smaku i esencji niż w swojej zwykłej wersji. Sery Chrunchy cheese w kosteczkach zawierają skumulowane aromaty, przez co mogą być ciekawymi  przekąskami lub dodatkami do rozmaitych dań. Są w pełni naturalne i gotowe do spożycia zaraz po otwarciu wieczka.

Serowe zaskoczenie

Ser suszony mrozem to specjał, który teraz jest dostępny dla każdego. Możesz go
wykorzystać jako samodzielną przekąskę, dodatek do ulubionych dań czy jako zamianę
zwykłego sera w przygotowywanych potrawach. Niezależnie od tego, jaką drogę wybierzesz, to jedno jest pewne – liofilizowanym, pełnym esencji, smakowitym i bardzo chrupiącym serem zaskoczysz wszystkich!

www.mixit.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj