Lato jest idealną porą roku na urządzanie grilla w ogrodzie i spędzanie przy nim czasu na rozmowie z przyjaciółmi. Grillowane mięso, ryby, warzywa czy pieczywo smakują wspaniale, jednak by nabrały prawdziwego aromatu, warto dobrze je przyprawić. Zamiast decydować się na gotowe mieszanki, które można łatwo dostać w sklepie, wato poświęcić chwilę, by przygotować własne kompozycje ziół, które sprawią, że każde danie z grilla będzie naprawdę wyjątkowe. Jednak jakie składniki stworzą doskonałą całość? Sprawdź, które przyprawy do grilla mogą Ci się przydać!
Własne przeprawy do grilla? Czemu nie!
By tworzyć własne mieszanki przypraw do grilla wystarczy zrobić listę z najbardziej przydatnymi składnikami. Podstawę na pewno stanowić będą zioła, takie jak: bazylia, oregano i tymianek. Oprócz tych dobrze znanych i przydatnych na co dzień w kuchni przypraw, warto zaopatrzyć się w kilka innych, bardzo aromatycznych składników.
Na początek kurkuma
Kurkuma to przyprawa wykorzystywana od lat w Indiach. Niweluje rozwój wielu chorób i oczyszcza organizm z toksyn. Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a co więcej, obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi. Kurkumę wykorzystuje się również do leczenia trądziku i chorób skórnych.
Przyprawa doskonale nadaje się jako składnik mieszanki do grilla. Nadaje potrawom żółty kolor i wyjątkowy aromat. Jako że pochodzi z gatunku rośli imbirowatych, charakteryzuje się dość silnym zapachem i ostrym smakiem. Doskonale podkreśla potrawy mięsne, zwłaszcza drób, a ponadto doskonale komponuje się z warzywami.
Wyrazista gorczyca
Gorczyca uprawiana jest w wielu krajach. Występuje w różnych odmianach, jednak najbardziej popularna jest biała i czarna. Używana od starożytności gorczyca, to podstawowy składnik musztardy. Charakteryzuje ją specyficzny gorzkawy smak, który doskonale podkreśla charakter dań z grilla. Doskonała do kiełbasy, sosów i mięs, wyśmienicie sprawdzi się w bukiecie przypraw do grilla.
Aromatyczna gałka muszkatołowa
Owoce gałki muszkatołowej pochodzą z wiecznie zielonego drzewa, które rośnie na Wyspach Korzennych. Charakteryzuje ją słodki, korzenny i nieco orzechowy smak, doskonale komponujący się z kurczakiem i warzywami.
Gałka muszkatołowa, połączona z innymi przyprawami do grilla, stworzy wyjątkową kompozycję ziół. Za jej sprawą, przygotowywane dania z pewnością nabiorą niepowtarzalnego smaku.
Intensywny kardamon
Kardamon to gatunek byliny, należącej do rodziny imbirowatych. Jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Roślina ta pomaga w dolegliwościach, związanych z układem pokarmowym. Łagodzi wzdęcia, niestrawność i gazy.
Kardamon doskonale komponuje się z innymi przyprawami, dlatego warto próbować go w różnych kombinacjach ziołowych. Jego charakterystyczny smak, idealnie pasuje do potraw z grilla.
Jeżeli szukasz gotowych mieszanek, przepisów, czy inspiracji na grilla, to odwiedź koniecznie stronę Kocham Przyprawy.pl