Strona głównaKulinariaRacuszki z jabłkami i bananami na kefirze

    Racuszki z jabłkami i bananami na kefirze

    Racuszki z jabłkami i bananami na weekendowy deser. Pyszne smażone placki zostaną zjedzone w chwilę po tym, jak zdejmiesz je z patelni – dzieci uwielbiają domowej roboty racuszki posypane cukrem pudrem.

    Składniki

    • 1 i ½ szklanka mąki krupczatki
    • 2 szklanki kefiru
    • 2 jajka
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 banany
    • 1 kwaśne jabłko
    • olej lub oliwa do smażenia
    • do posypania: cukier waniliowy wymieszany z cukrem pudrem i sproszkowanym cynamonem

    Przygotowanie

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać kefir, jajka, wszystko zmiksować. Do ciasta o konsystencji gęstej śmietany dołożyć pokrojone w plasterki banany i obrane jabłko pokrojone w ćwierćplasterki, wymieszać. Porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzany olej lub oliwę. Smażyć na rumiano i osączyć na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone oprószyć posypką i od razu podawać.

    Smacznego!

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,925ObserwującyObserwuj