Racuszki z jabłkami i bananami na weekendowy deser. Pyszne smażone placki zostaną zjedzone w chwilę po tym, jak zdejmiesz je z patelni – dzieci uwielbiają domowej roboty racuszki posypane cukrem pudrem.
Składniki
- 1 i ½ szklanka mąki krupczatki
- 2 szklanki kefiru
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 banany
- 1 kwaśne jabłko
- olej lub oliwa do smażenia
- do posypania: cukier waniliowy wymieszany z cukrem pudrem i sproszkowanym cynamonem
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać kefir, jajka, wszystko zmiksować. Do ciasta o konsystencji gęstej śmietany dołożyć pokrojone w plasterki banany i obrane jabłko pokrojone w ćwierćplasterki, wymieszać. Porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzany olej lub oliwę. Smażyć na rumiano i osączyć na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone oprószyć posypką i od razu podawać.
Smacznego!