Racuszki z jabłkami i bananami na weekendowy deser. Pyszne smażone placki zostaną zjedzone w chwilę po tym, jak zdejmiesz je z patelni – dzieci uwielbiają domowej roboty racuszki posypane cukrem pudrem.

Składniki

  • 1 i ½ szklanka mąki krupczatki
  • 2 szklanki kefiru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • 1 kwaśne jabłko
  • olej lub oliwa do smażenia
  • do posypania: cukier waniliowy wymieszany z cukrem pudrem i sproszkowanym cynamonem

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać kefir, jajka, wszystko zmiksować. Do ciasta o konsystencji gęstej śmietany dołożyć pokrojone w plasterki banany i obrane jabłko pokrojone w ćwierćplasterki, wymieszać. Porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzany olej lub oliwę. Smażyć na rumiano i osączyć na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone oprószyć posypką i od razu podawać.

Smacznego!