Róże z masy cukrowej – krok po kroku

    -

    Dziś chciałabym zaprosić Cię do mojego świata słodkości. A dokładniej zaproponować wspólną zabawę z masą cukrową. Ten plastyczny lukier zwany również „fondant” daje ogromne możliwości dekoratorskie. Można z niego stworzyć bajeczne figurki, fantazyjne wzory czy przepiękne kwiaty. I właśnie na kwiatach dziś się skupię, a dokładniej na róży czyli królowej wśród kwiatów. Oczywiście można ją wykonać korzystając z odpowiednich wycinarek jednak zdradzę Tobie prosty sposób jak można ją wykonać bez użycia specjalistycznych narzędzi dekoratorskich.

    Krok 1

    Do przygotowania róży potrzebne będą:

    • Dwa kawałki masy cukrowej w zbliżonych odcieniach – u mnie jasny żółty oraz biały.
    • Odrobina bardzo drobnego cukru pudru.
    • Kawałek folii spożywczej lub woreczek śniadaniowy.
    • Pędzelek.
    • Odrobina wody, kleju spożywczego lub białka jajka.

    roza lukrowa 1

    Krok 2

    Z żółtej masy lepimy stożek o wysokości około 2cm. Następnie formujemy dwie kulki o średnicy około 1cm. Masę możemy podsypywać cukrem pudrem, aby nie przywierała do rąk.

    roza lukrowa 2

    Takie kulki umieszczamy w woreczku i palcami rozgniatamy do uzyskania okrągłego plasterka. Wyjmujemy ostrożnie z woreczka i odkładamy je na około 2-3 minuty. W tym czasie formujemy z białej masy kulki i tak samo rozgniatamy w woreczku.

    roza lukrowa 3

    Krok 3

    Bierzemy stożek, lekko zwilżamy ścianki wodą i przyklejamy żółty płatek wkoło zostawiając około centymetra na końcu.

    roza lukrowa 4

    W tę przestrzeń zakładamy kolejny płatek zwilżając go lekko wodą.

    roza lukrowa 5

    Na wykonanie róży potrzeba około 10 płatków. Pamiętajmy też że białe płatki powinny być coraz większe więc formujemy je z coraz to większych kuleczek.

    roza lukrowa 6

    Krok 4

    Kiedy przykleimy wszystkie płatki lekko formujemy je palcami, aby nadać im piękny i realistyczny kształt. Następnie odcinamy spód róży i odstawiamy ją do całkowitego wyschnięcia.

    roza lukrowa 7

    Tak przygotowanymi różami możemy dekorować torty, muffiny czy inne słodkości nadając im niepowtarzalny charakter. Zdjęcie główne przedstawia tort udekorowany przeze mnie różami w biało-różowym kolorze.

    Oczywiście lepienie figurek czy kwiatów z lukru wymaga odrobinę wprawy, ale jeśli jako małe dzieci lubiliście zabawy z plasteliną to jestem pewna, że szybko nauczycie się formować najróżniejsze kształty z tej jadalnej masy.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza