Różowa, naturalna i dawniej zarezerwowana wyłącznie dla rodzin królewskich. Mowa o najczystszej soli pochodzącej prosto z Himalajów. Zawiera ona ponad 80 minerałów wspomagających prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Zamknięta w eleganckim młynku od Kotányi w ciekawy sposób wyróżnia się na półce z przyprawami.

Różową sól wydobywa się w Pakistanie, u podnóża Himalajów. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom jest ona wykorzystywana szeroko w celach leczniczych i pielęgnacyjnych. W kuchni natomiast stanowi dopełniający smaku, niezwykły, pod względem składu i kolorystyki, dodatek do różnego rodzaju dań. Krystaliczna sól himalajska zawiera aż 84 naturalne pierwiastki, m.in. magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor i jod, które są niezbędne w codziennej diecie. Dzięki temu jest ona oryginalną, bogatszą w minerały, alternatywą dla używanego powszechnie chlorku sodu.

Egzotyczne zabarwienie

Delikatny różowy kolor soli wynika z rodzaju skały, z której ona pochodzi. Im bardziej jest różowa, tym więcej zawiera żelaza. Oryginalnie zabarwione kryształy ciekawie prezentują się w młynku od Kotányi z możliwością dwustopniowego mielenia. Dzięki regulacji możemy uzyskać drobne lub grubsze kawałki soli, które smacznie wkomponują się w intensywność i konsystencję przygotowywanej potrawy.

Sól Himalajska Kotányi, młynek 88 g.
Cena (brutto): ok. 10 zł
Więcej informacji: kotanyi.com