Ryba w cieście francuskim

    -

    Na piątkowy obiad proponuję rybę w cieście francuskim. Łatwy w przygotowaniu obiad z łososia lub dorsza, przyrządzany z tapenadą z czarnych oliwek, mozarellą i pomidorem. Przepis pochodzi od naszej stałej czytelniczki Oli. Dziękuję!

    Składniki

    • 500g filetu z dorsza lub łososia – najlepiej świeżego,
    • tapenada z czarnych oliwek (jeżeli nie masz gotowej możesz zrobić sama),
    • 1 sparzony pomidor (bez skóry),
    • 250g mozarelli,
    • 1 jajko,
    • pieprz, sól,
    • kilka listków świeżej bazylii,
    • ciasto francuskie.

    Przygotowanie

    Blaszkę do zapiekania, lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy na blaszkę ciasto francuskie, tak by boki można było założyć na wierzch potrawy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

    Na cieście układamy filety ryby, doprawiamy solą oraz pieprzem. Smarujemy tapenadą z oliwek. Na górę układamy plastry pomidora, a następnie plastry mozarelli. Siekamy drobno listki bazylii i posypujemy całość. Zakładamy boki ciasta francuskiego, tak by tylko niewielki fragment na środku był odsłonięty. Brzegi ciasta możemy posmarować roztrzepanym jajkiem. Zapiekamy około 40 minut.

    Tapenada z oliwek:

    Zmiksuj słoiczek czarnych oliwek bez pestek z odrobiną soli, pieprzu oraz oliwy z oliwek. Do pasty dodaj ząbek czosnku, nie powinna być jednak zbyt gęsta. W razie potrzeby, można dodać nieco oliwy.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza