KulinariaRyba w cieście francuskim

Ryba w cieście francuskim

-

Na piątkowy obiad proponuję rybę w cieście francuskim. Łatwy w przygotowaniu obiad z łososia lub dorsza, przyrządzany z tapenadą z czarnych oliwek, mozarellą i pomidorem. Przepis pochodzi od naszej stałej czytelniczki Oli. Dziękuję!

Składniki

  • 500g filetu z dorsza lub łososia – najlepiej świeżego,
  • tapenada z czarnych oliwek (jeżeli nie masz gotowej możesz zrobić sama),
  • 1 sparzony pomidor (bez skóry),
  • 250g mozarelli,
  • 1 jajko,
  • pieprz, sól,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • ciasto francuskie.

Przygotowanie

Blaszkę do zapiekania, lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy na blaszkę ciasto francuskie, tak by boki można było założyć na wierzch potrawy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Na cieście układamy filety ryby, doprawiamy solą oraz pieprzem. Smarujemy tapenadą z oliwek. Na górę układamy plastry pomidora, a następnie plastry mozarelli. Siekamy drobno listki bazylii i posypujemy całość. Zakładamy boki ciasta francuskiego, tak by tylko niewielki fragment na środku był odsłonięty. Brzegi ciasta możemy posmarować roztrzepanym jajkiem. Zapiekamy około 40 minut.

Tapenada z oliwek:

Zmiksuj słoiczek czarnych oliwek bez pestek z odrobiną soli, pieprzu oraz oliwy z oliwek. Do pasty dodaj ząbek czosnku, nie powinna być jednak zbyt gęsta. W razie potrzeby, można dodać nieco oliwy.

Smacznego!

Najnowsze artykuły

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie, brakuje czasu, a ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po...

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję, jest jeszcze miejsce na delikatność? Nina Czarnecka, znana szerzej jako...

Błoga i pełna przyjemności jesień z kosmetycznymi niespodziankami od PURE BEAUTY!

Jesień to czas oddechu, otulenia i małych przyjemności tylko dla siebie. Gdy za oknem wiatr tańczy z liśćmi, coraz...

Nowa era pielęgnacji: Resveratrol-Lift od Caudalie – młodsza i jędrniejsza skóra każdego dnia

Piękno przyszłości ma swoje źródło w naturze. Francuska marka Caudalie prezentuje przełomową linię Resveratrol-Lift – innowacyjną pielęgnację opartą na...

Musisz przeczytać

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie,...

Nowości MIYA Cosmetics – pielęgnacja skóry, wzmocnienie bariery hydrolipidowej i efekt glow

MIYA Cosmetics prezentuje serię innowacyjnych produktów, które odpowiadają na aktualne potrzeby skóry. Kosmetyki te wspierają mikrobiom, wzmacniają naturalną barierę...

NAOKO otwiera immersyjny butik w Manufakturze i prezentuje kolekcję BARBIE × NAOKO

Polska marka NAOKO wkracza w nowy rozdział swojej historii. W samym sercu łódzkiej Manufaktury otwarto NAOKO Studio – butik,...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie