Ryba w natce pietruszki i winie

    -

    Nadejście wiosny możesz uczcić rybą w zieleni – proponuję rybę duszoną w winie, z posiekaną natką pietruszki i pomidorami. Lekkie rybne danie z pietruszką nieodmiennie przypomni Ci, że wiosna już przyszła.

    Ryba w natce pietruszki

    Składniki

    • 0,5 kg ryby – może być dorsz lub inna biała ryba, która nie rozpadnie się przy gotowaniu,
    • 2 pęczki natki pietruszki,
    • 2 pomidory bez skóry,
    • 2 zielone papryki,
    • 1 cebula,
    • szklanka półwytrawnego białego wina.

    Przygotowanie

    Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w wysokim garnku. Po zeszkleniu dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę dusimy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, a następnie posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy białe wino i czekamy, aż alkohol wyparuje.

    Rybę pokrojoną w niewielkie kawałki doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie dodajemy do warzyw, tak by całkowicie była przykryta. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku, a następnie podajemy.

    Ryba jest doskonała z kaszą kuskus lub z ryżem 🙂

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza