Nadejście wiosny możesz uczcić rybą w zieleni – proponuję rybę duszoną w winie, z posiekaną natką pietruszki i pomidorami. Lekkie rybne danie z pietruszką nieodmiennie przypomni Ci, że wiosna już przyszła.
Ryba w natce pietruszki
Składniki
- 0,5 kg ryby – może być dorsz lub inna biała ryba, która nie rozpadnie się przy gotowaniu,
- 2 pęczki natki pietruszki,
- 2 pomidory bez skóry,
- 2 zielone papryki,
- 1 cebula,
- szklanka półwytrawnego białego wina.
Przygotowanie
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w wysokim garnku. Po zeszkleniu dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę dusimy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, a następnie posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy białe wino i czekamy, aż alkohol wyparuje.
Rybę pokrojoną w niewielkie kawałki doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie dodajemy do warzyw, tak by całkowicie była przykryta. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku, a następnie podajemy.
Ryba jest doskonała z kaszą kuskus lub z ryżem 🙂
Smacznego!