Ryba w zielonym sosie

    -

    Ryba w sosie to smaczny i zdrowy pomysł na obiad nie tylko dla jaroszy.

    Produkty:

    • 4 filety z białej ryby
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki posiekanej cebuli
    • 1 1/2 szklanki białego wina
    • 45g masła drobno pokrojonego
    • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    Przygotowanie:

    1. Połóż filety na desce do krojenia skórą do dołu i ostrym nożem natnij je ostrożnie od strony ogona. Potem przytrzymaj skórę lewą ręką dociskając nóż, odciągnąć ją, oddzielając od mięsa. Sprawdź czy ryba nie ma ości. Dopraw rybę solą i pieprzem.
    2. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i posyp cebulą. Następnie umieść w nim filety.
    3. Filety zalej winem, przykryj natłuszczonym papierem i piecz około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
    4. Po 10 minutach odstaw rybę w ciepłe miejsce, a sos przelej do niewielkiego rondelka. Zredukuj jego ilość o połowę na umiarkowanym ogniu, a następnie rozmieszaj w nim stopniowo masło, by lekko zgęstniał.
    5. Dodaj połowę szczypiorku i natki pietruszki. Przelej sos na podgrzany półmisek i ułóż na nim filety. Posyp resztę ziół.
    6. Filety podawaj z ugotowanymi na parze zielonymi warzywami lub sałatą.

    Smacznego!

    Pomysł zaczerpnięto z: ”Szybko i smacznie-potrawy z ziołami”, Wydawnictwo Olesiejuk

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza