Lekka i prosta w wykonaniu warstwowa sałatka z jajkiem i tuńczykiem. Świetna o dowolnej porze – i jaka zdrowa! Tuńczyk to bogate źródło witamin: A, D, B2, B12, PP. Dzięki temu działa dobroczynnie na oczy, zapobiega osteoporozie, wspomaga produkcję czerwonych krwinek, wpływa korzystnie na wygląd skóry i obniża poziom cholesterolu – czy istnieje lepszy składnik do kompozycji z jajkiem i majonezem?

Składniki:

  • 5 jaj
  • 3 średnie cebulki
  • 20dkg żółtego sera
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 10dkg zamrożonego masła
  • 3 łyżki majonez
  • pieprz

Wykonanie

Przygotować średniej wielkości miseczkę (dla ładnego efektu najlepiej przejrzystą) Białka oddzielić od żółtek, zetrzeć białka i włożyć do miseczki jako pierwszą warstwę. Następnie kolejno układać: 2 warstwa – 10 dkg startego żółtego sera, 3 warstwa – puszka tuńczyka, 4 warstwa – 3 łyżki majonezu, 5 warstwa – drobno pokrojone cebulki, 6 warstwa – 10 dkg startego żółtego sera, 6 warstwa – starte na tarce masło, 7 warstwa – puszka tuńczyka, 8 warstwa – 3 łyżki majonezu, 9 warstwa – starte na drobnych ostrzach żółtka, na wierzch posypać drobno zmielonym pieprzem.