Melon i arbuz to świetnie zestawienie sałatkowe na lato. Zawarte w melonie enzymatyczne przeciwutleniacze wzmacniają organizm, redukują zmęczenie. Jedzenie melona codziennie, nawet w niedużej ilości jest pomocne w uspokojeniu nerwów i działa relaksacyjnie.
Melony bogate są w witaminy A, B1, B2, B6, B12, C , D, E, P oraz składniki mineralne – potas, żelazo, magnez, jod, wapń, fosfor. Arbuz natomiast pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zapobiega zawałowi serca.
Produkty:
- 1/2 małego arbuza
- 1 melon galia
- 1 melon miodowy
- 1/4 szklanki świeżego soku z limonki
- 2 łyżki posikanej drobno mięty
Przygotowanie:
- Z miąższu arbuza wydrąż kulki, usuń jak najwięcej pestek.
- Przygotuj drobne kulki z miąższu obu melonów albo pokrój na kawałki o dekoracyjnym kształcie wykorzystując do tego odpowiednie foremki.
- Owoce przełóż do miski, zalej sokiem z limonki, posyp posiekaną miętą.
- Sałatkę przykryj wstaw do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!
Źródło: ”Szybko i smacznie- potrawy z ziołami”- Wydawnictwo Olesiejuk