Sałatka z bobem i salami w sosie cytrynowo ziołowym

    -

    Sałatka z bobem i salami w cytrynowo- ziołowym sosie zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia. Niepospolita, niebanalna, ale dla każdego.

    Produkty:

    • 30 dag bobu
    • 10 dag salami
    • 2 dymki ze szczypiorem
    • 1 łyżka orzeszków piniowych
    • 1 cytryna
    • 3 gałązki kolendry
    • 2 gałązki mięty
    • oliwa
    • pieprz kajeński
    • sól

    Przygotowanie:

    1. Bób ugotuj w osolonej wodzie, osącz, ostudź, obierz z łupinek.
    2. Orzeszki piniowe wrzuć na suchą patelnię – upraż je.
    3. Salami pokrój w słupki, wrzuć na patelnię, usmaż na chrupko.
    4. Dymki oczyść i wraz ze szczypiorem posiekaj.
    5. Połącz bób, salami i dymki.
    6. Kolendrę i mięte umyj, gałązkę mięty pozostaw – resztę posiekaj.
    7. Cytrynę sparz, dokładnie osusz i z połowy zetrzyj skórkę.
    8. W soku z połówki cytryny rozpuść szczyptę soli, dodaj otartą skórkę, 1/3 łyżeczkę pieprzu kajeńskiego oraz zioła. Wlej 3 łyżki oliwy i mieszaj, do momentu powstania aksamitnej emulsji.
    9. Sałatkę polej sosem, dokładnie wymieszaj. Posyp orzeszkami piniowymi, ozdób natką pietruszki.

    Pomysł zaczerpnięto z „Sałatki i grill” z serii Fakt radzi

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza