Sałatka z bobem i salami w cytrynowo- ziołowym sosie zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia. Niepospolita, niebanalna, ale dla każdego.

Produkty:

  • 30 dag bobu
  • 10 dag salami
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 1 cytryna
  • 3 gałązki kolendry
  • 2 gałązki mięty
  • oliwa
  • pieprz kajeński
  • sól

Przygotowanie:

  1. Bób ugotuj w osolonej wodzie, osącz, ostudź, obierz z łupinek.
  2. Orzeszki piniowe wrzuć na suchą patelnię – upraż je.
  3. Salami pokrój w słupki, wrzuć na patelnię, usmaż na chrupko.
  4. Dymki oczyść i wraz ze szczypiorem posiekaj.
  5. Połącz bób, salami i dymki.
  6. Kolendrę i mięte umyj, gałązkę mięty pozostaw – resztę posiekaj.
  7. Cytrynę sparz, dokładnie osusz i z połowy zetrzyj skórkę.
  8. W soku z połówki cytryny rozpuść szczyptę soli, dodaj otartą skórkę, 1/3 łyżeczkę pieprzu kajeńskiego oraz zioła. Wlej 3 łyżki oliwy i mieszaj, do momentu powstania aksamitnej emulsji.
  9. Sałatkę polej sosem, dokładnie wymieszaj. Posyp orzeszkami piniowymi, ozdób natką pietruszki.

Pomysł zaczerpnięto z „Sałatki i grill” z serii Fakt radzi