Sałatka z bobem i salami w cytrynowo- ziołowym sosie zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia. Niepospolita, niebanalna, ale dla każdego.
Produkty:
- 30 dag bobu
- 10 dag salami
- 2 dymki ze szczypiorem
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 1 cytryna
- 3 gałązki kolendry
- 2 gałązki mięty
- oliwa
- pieprz kajeński
- sól
Przygotowanie:
- Bób ugotuj w osolonej wodzie, osącz, ostudź, obierz z łupinek.
- Orzeszki piniowe wrzuć na suchą patelnię – upraż je.
- Salami pokrój w słupki, wrzuć na patelnię, usmaż na chrupko.
- Dymki oczyść i wraz ze szczypiorem posiekaj.
- Połącz bób, salami i dymki.
- Kolendrę i mięte umyj, gałązkę mięty pozostaw – resztę posiekaj.
- Cytrynę sparz, dokładnie osusz i z połowy zetrzyj skórkę.
- W soku z połówki cytryny rozpuść szczyptę soli, dodaj otartą skórkę, 1/3 łyżeczkę pieprzu kajeńskiego oraz zioła. Wlej 3 łyżki oliwy i mieszaj, do momentu powstania aksamitnej emulsji.
- Sałatkę polej sosem, dokładnie wymieszaj. Posyp orzeszkami piniowymi, ozdób natką pietruszki.
Pomysł zaczerpnięto z „Sałatki i grill” z serii Fakt radzi