Kolorowa sałatka z sosem pomidorowym, który brązowemu ryżowi i fasoli nadaje niezwykły smak.

Produkty:

  • 250g ryżu brązowego
  • 190g mrożonego bobu
  • 250g fasoli czerwonej z puszki, odsączonej i wypłukanej
  • 400g czarnej fasoli-kidney (odsączonej i wypłukanej) z puszki
  • 1 czerwona papryka pokrojona na kawałki
  • 1 pęczek posiekanej dymi
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 200 soku pomidorowego
  • 1 łyżka octu
  • 2,5 łyżeczki musztardy
  • 1,5 ząbka zmiażdżonego czosnku
  • 3 łyżki świeżo posikanej kolendry
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj. W tym samym czasie ugotuj bób, aż zmięknie. Po ugotowaniu bób spłucz zimną wodą i odcedź. Ryż po ugotowaniu spłucz zimną wodą, odcedź i przełóż do salaterki.
  2. Przygotuj sos: w miseczce połącz sok pomidorowy, oliwę, ocet, musztardę, czosnek, kolendrę, czarny pieprz – wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Ryż polej sosem i dokładnie wymieszaj. Dodaj bób, czerwoną i czarną fasolę, paprykę oraz dymkę. Wszystko wymieszaj. Przykryj i schowaj do lodówki. Podaj gościom schłodzoną.

Smacznego!