Kolorowa sałatka z sosem pomidorowym, który brązowemu ryżowi i fasoli nadaje niezwykły smak.
Produkty:
- 250g ryżu brązowego
- 190g mrożonego bobu
- 250g fasoli czerwonej z puszki, odsączonej i wypłukanej
- 400g czarnej fasoli-kidney (odsączonej i wypłukanej) z puszki
- 1 czerwona papryka pokrojona na kawałki
- 1 pęczek posiekanej dymi
- 1,5 łyżki oliwy
- 200 soku pomidorowego
- 1 łyżka octu
- 2,5 łyżeczki musztardy
- 1,5 ząbka zmiażdżonego czosnku
- 3 łyżki świeżo posikanej kolendry
- czarny pieprz
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj. W tym samym czasie ugotuj bób, aż zmięknie. Po ugotowaniu bób spłucz zimną wodą i odcedź. Ryż po ugotowaniu spłucz zimną wodą, odcedź i przełóż do salaterki.
- Przygotuj sos: w miseczce połącz sok pomidorowy, oliwę, ocet, musztardę, czosnek, kolendrę, czarny pieprz – wymieszaj wszystkie składniki.
- Ryż polej sosem i dokładnie wymieszaj. Dodaj bób, czerwoną i czarną fasolę, paprykę oraz dymkę. Wszystko wymieszaj. Przykryj i schowaj do lodówki. Podaj gościom schłodzoną.
Smacznego!