Sałatka z łososiem i papryką jest dobra na każdą porę dnia. Jest to doskonały pomysł zarówno na imprezę jak i na co dzień.

Produkty

  • 10 dag mieszanki sałat
  • 20 dag fileta z łososia
  • czerwona i żółta papryka
  • pęczek dymki
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 gałązki estragonu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 gałązki bazylii
  • oliwa
  • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
  • cytryna
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Zioła umyj, osusz. Z bazylii oderwij listki, resztę posiekaj.
  2. Łososia skrop sokiem z 1/2 cytryny, posyp solą, pieprzem, tymiankiem i estragonem, odłóż na 30 minut do lodówki.
  3. Mieszankę sałat opłucz, osusz. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski. Dymki oczyść, cebulki potnij w talarki, szczypior posiekaj.
  4. Rozgrzej 3 łyżki oliwy, włóż łososia, smaż 5 minut z każdej strony. Następnie zdejmij z patelni, podziel na kawałki.
  5. Połącz sałatę, paprykę, dymki, szczypior, koperek, bazylię i łososia. W soku z pół cytryny rozpuść szczyptę soli dodaj musztardę, pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy, wymieszaj. Sałatę polej sosem, wymieszaj.

Pomysł zaczerpnięto z książki „Śniadania i kolacje – 108 przepisów na smaczne i zdrowe dania”; Wydawca: Ringier Axel Springer Polska Sp. z o.o.