Sałatka z łososiem i papryką

    -

    Sałatka z łososiem i papryką jest dobra na każdą porę dnia. Jest to doskonały pomysł zarówno na imprezę jak i na co dzień.

    Produkty

    • 10 dag mieszanki sałat
    • 20 dag fileta z łososia
    • czerwona i żółta papryka
    • pęczek dymki
    • 3 gałązki tymianku
    • 3 gałązki estragonu
    • 1/2 pęczka koperku
    • 2 gałązki bazylii
    • oliwa
    • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
    • cytryna
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Zioła umyj, osusz. Z bazylii oderwij listki, resztę posiekaj.
    2. Łososia skrop sokiem z 1/2 cytryny, posyp solą, pieprzem, tymiankiem i estragonem, odłóż na 30 minut do lodówki.
    3. Mieszankę sałat opłucz, osusz. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski. Dymki oczyść, cebulki potnij w talarki, szczypior posiekaj.
    4. Rozgrzej 3 łyżki oliwy, włóż łososia, smaż 5 minut z każdej strony. Następnie zdejmij z patelni, podziel na kawałki.
    5. Połącz sałatę, paprykę, dymki, szczypior, koperek, bazylię i łososia. W soku z pół cytryny rozpuść szczyptę soli dodaj musztardę, pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy, wymieszaj. Sałatę polej sosem, wymieszaj.

    Pomysł zaczerpnięto z książki „Śniadania i kolacje – 108 przepisów na smaczne i zdrowe dania”; Wydawca: Ringier Axel Springer Polska Sp. z o.o.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Poprzedni artykuł
    Następny artykuł

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza