Sałatka z łososiem i papryką jest dobra na każdą porę dnia. Jest to doskonały pomysł zarówno na imprezę jak i na co dzień.
Produkty
- 10 dag mieszanki sałat
- 20 dag fileta z łososia
- czerwona i żółta papryka
- pęczek dymki
- 3 gałązki tymianku
- 3 gałązki estragonu
- 1/2 pęczka koperku
- 2 gałązki bazylii
- oliwa
- 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
- cytryna
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Zioła umyj, osusz. Z bazylii oderwij listki, resztę posiekaj.
- Łososia skrop sokiem z 1/2 cytryny, posyp solą, pieprzem, tymiankiem i estragonem, odłóż na 30 minut do lodówki.
- Mieszankę sałat opłucz, osusz. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski. Dymki oczyść, cebulki potnij w talarki, szczypior posiekaj.
- Rozgrzej 3 łyżki oliwy, włóż łososia, smaż 5 minut z każdej strony. Następnie zdejmij z patelni, podziel na kawałki.
- Połącz sałatę, paprykę, dymki, szczypior, koperek, bazylię i łososia. W soku z pół cytryny rozpuść szczyptę soli dodaj musztardę, pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy, wymieszaj. Sałatę polej sosem, wymieszaj.
Pomysł zaczerpnięto z książki „Śniadania i kolacje – 108 przepisów na smaczne i zdrowe dania”; Wydawca: Ringier Axel Springer Polska Sp. z o.o.