Sałatka z marynowanym świeżym ogórkiem i fetą

    -

    Niezwykle chrupiąca i orzeźwiająca. Dałam ogórkom 10 minut w marynacie, by nabrały aromatu i świetnie się sprawiły:) Dodatek bazylii i mięty podziałał orzeźwiająco, a feta dosmaczyła sałatkę samą sobą. Idealna na letnie upały.

    Składniki

    • 2 świeże ogórki wężowe
    • czerwona cebula
    • 1/3 opakowania serka feta
    • łyżeczka świeżej bazylii
    • łyżeczka świeżej mięty
    • łyżeczka cukru
    • szczypta pieprzu
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

    Przygotowanie

    Ogórki myjemy, nie będziemy ich obierać. Obieraczką do warzyw ścinamy długie cieniutkie plastry, układamy w miseczce, zalewamy sokiem z cytryny, wsypujemy płaską łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by ogórki się zamarynowały.

    Cebulę kroimy na cienkie plasterki, siekamy listki świeżej bazylii i mięty. Serek feta kroimy w średnią kostkę – dzięki niemu nie potrzebujemy już soli. Do oliwy dodajemy pieprz.

    Ogórki lekko otrząsamy z soku, układamy na talerzu. Następnie układamy cebulę i fetę. Posypujemy bazylią i miętą, całość skrapiamy oliwą z pieprzem. Smacznego:)

    Więcej przepisów na: www.szufladakuchenna.blogspot.com

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Poprzedni artykuł
    Następny artykuł

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza