Niezwykle chrupiąca i orzeźwiająca. Dałam ogórkom 10 minut w marynacie, by nabrały aromatu i świetnie się sprawiły:) Dodatek bazylii i mięty podziałał orzeźwiająco, a feta dosmaczyła sałatkę samą sobą. Idealna na letnie upały.

Składniki

  • 2 świeże ogórki wężowe
  • czerwona cebula
  • 1/3 opakowania serka feta
  • łyżeczka świeżej bazylii
  • łyżeczka świeżej mięty
  • łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Ogórki myjemy, nie będziemy ich obierać. Obieraczką do warzyw ścinamy długie cieniutkie plastry, układamy w miseczce, zalewamy sokiem z cytryny, wsypujemy płaską łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by ogórki się zamarynowały.

Cebulę kroimy na cienkie plasterki, siekamy listki świeżej bazylii i mięty. Serek feta kroimy w średnią kostkę – dzięki niemu nie potrzebujemy już soli. Do oliwy dodajemy pieprz.

Ogórki lekko otrząsamy z soku, układamy na talerzu. Następnie układamy cebulę i fetę. Posypujemy bazylią i miętą, całość skrapiamy oliwą z pieprzem. Smacznego:)

Więcej przepisów na: www.szufladakuchenna.blogspot.com