Sałatka Ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana jest wręcz niezastąpiona na wszelkiego typu przyjęciach – od spotkań rodzinnych spotkania z przyjaciółmi i domowe imprezy. Smaczna i sycąca – a do tego banalnie prosta w przygotowaniu i występująca w tysiącu odmian. Proponujemy wydanie klasyczne, z ogórkiem i czerwoną cebulą.

Składniki

  • 750g niewielkich ziemniaków
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100ml majonezu
  • 100ml kwaśnej śmietany (18 lub 22%) lub jogurtu naturalnego
  • sól, biały lub czarny pieprz, sok z cytryny lub ocet

Wykonanie

Ziemniaki starannie umyć, nieobrane zalać wrzątkiem i gotować do miękkości, pilnując by się nie rozpadły. Miękkość najlepiej sprawdzić, wbijając w nie łyżeczkę. Odcedzić, a kiedy ostygną, obrać i pokroić w talarki, mniej więcej czteromilimetrowej grubości. Ogórki i obraną cebulę pociąć w cienkie krążki. Delikatnie mieszając dwoma widelcami, połączyć z ziemniakami, majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub octem.