Sałatka ziemniaczana jest wręcz niezastąpiona na wszelkiego typu przyjęciach – od spotkań rodzinnych spotkania z przyjaciółmi i domowe imprezy. Smaczna i sycąca – a do tego banalnie prosta w przygotowaniu i występująca w tysiącu odmian. Proponujemy wydanie klasyczne, z ogórkiem i czerwoną cebulą.
Składniki
- 750g niewielkich ziemniaków
- 2 średnie ogórki konserwowe
- 1 mała czerwona cebula
- 100ml majonezu
- 100ml kwaśnej śmietany (18 lub 22%) lub jogurtu naturalnego
- sól, biały lub czarny pieprz, sok z cytryny lub ocet
Wykonanie
Ziemniaki starannie umyć, nieobrane zalać wrzątkiem i gotować do miękkości, pilnując by się nie rozpadły. Miękkość najlepiej sprawdzić, wbijając w nie łyżeczkę. Odcedzić, a kiedy ostygną, obrać i pokroić w talarki, mniej więcej czteromilimetrowej grubości. Ogórki i obraną cebulę pociąć w cienkie krążki. Delikatnie mieszając dwoma widelcami, połączyć z ziemniakami, majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub octem.