Strona głównaKulinariaSałatki po świątecznym obżarstwie. Sałatka z sałatą, pomidorami i fetą oraz sałatka...

    Sałatki po świątecznym obżarstwie. Sałatka z sałatą, pomidorami i fetą oraz sałatka z suszonymi pomidorami i ziołami – przepisy

    Lekka sałatka to dobry pomysł na przekąskę zwłaszcza po świątecznym biesiadowaniu przy stole pełnym smakołyków.

    Sałatka z sałatą, pomidorami i fetą

    Produkty:

    • 1 sałata rzymska
    • 2 pomidory
    • 15 dag fety
    • pęczek szczypiorku
    • 100 ml śmietany
    • pół cytryny
    • cukier, sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Sałatę umyj, osusz, porwij na kawałki.
    2. Fetę pokrój w kostkę.
    3. Pomidory opłucz, przekrój na pół. Odkrój parę plasterków i odłóż do dekoracji. Resztę pomidorów pokrój w kostkę.
    4. Szczypiorek umyj i posiekaj. Trochę szczypiorku odłóż do dekoracji.
    5. Śmietanę połącz ze szczypiorkiem. Dopraw z sokiem z cytryny, 1 łyżeczką cukru, szczyptą soli i pierzem, wymieszaj.
    6. Połącz sałatę, pomidory i fetę, polej sosem i wymieszaj.
    7. Sałatkę ozdób plasterkami pomidora i posypać resztą szczypiorku.

    Sałatka z suszonymi pomidorami i ziołami

    Produkty

    • 15dag sałata roszponka
    • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
    • 1 bułka np. kajzerka
    • oliwa
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • gałązka tymianku
    • gałązka bazylii
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Bułkę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie na złociste grzanki.
    2. Roszponkę umyj, osusz.
    3. Pomidory suszone osącz, pokrój w paski, ale oliwę z pomidorów zachowaj.
    4. Pomidory pokrojone w paski połącz z roszponką.
    5. Zioła opłucz i posiekaj.
    6. W occie balsamicznym rozpuść szczyptę soli, dodaj zioła oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów i mieszaj tak długo aż powstanie emulsja.
    7. Sałatkę polej sosem, wymieszaj. Wymieszaną sałatkę posyp grzankami.

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,924ObserwującyObserwuj