Lekka sałatka to dobry pomysł na przekąskę zwłaszcza po świątecznym biesiadowaniu przy stole pełnym smakołyków.
Sałatka z sałatą, pomidorami i fetą
Produkty:
- 1 sałata rzymska
- 2 pomidory
- 15 dag fety
- pęczek szczypiorku
- 100 ml śmietany
- pół cytryny
- cukier, sól, pieprz
Przygotowanie
- Sałatę umyj, osusz, porwij na kawałki.
- Fetę pokrój w kostkę.
- Pomidory opłucz, przekrój na pół. Odkrój parę plasterków i odłóż do dekoracji. Resztę pomidorów pokrój w kostkę.
- Szczypiorek umyj i posiekaj. Trochę szczypiorku odłóż do dekoracji.
- Śmietanę połącz ze szczypiorkiem. Dopraw z sokiem z cytryny, 1 łyżeczką cukru, szczyptą soli i pierzem, wymieszaj.
- Połącz sałatę, pomidory i fetę, polej sosem i wymieszaj.
- Sałatkę ozdób plasterkami pomidora i posypać resztą szczypiorku.
Sałatka z suszonymi pomidorami i ziołami
Produkty
- 15dag sałata roszponka
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
- 1 bułka np. kajzerka
- oliwa
- 1 łyżka octu balsamicznego
- gałązka tymianku
- gałązka bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Bułkę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie na złociste grzanki.
- Roszponkę umyj, osusz.
- Pomidory suszone osącz, pokrój w paski, ale oliwę z pomidorów zachowaj.
- Pomidory pokrojone w paski połącz z roszponką.
- Zioła opłucz i posiekaj.
- W occie balsamicznym rozpuść szczyptę soli, dodaj zioła oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów i mieszaj tak długo aż powstanie emulsja.
- Sałatkę polej sosem, wymieszaj. Wymieszaną sałatkę posyp grzankami.