Lekka sałatka to dobry pomysł na przekąskę zwłaszcza po świątecznym biesiadowaniu przy stole pełnym smakołyków.

Sałatka z sałatą, pomidorami i fetą

Produkty:

  • 1 sałata rzymska
  • 2 pomidory
  • 15 dag fety
  • pęczek szczypiorku
  • 100 ml śmietany
  • pół cytryny
  • cukier, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Sałatę umyj, osusz, porwij na kawałki.
  2. Fetę pokrój w kostkę.
  3. Pomidory opłucz, przekrój na pół. Odkrój parę plasterków i odłóż do dekoracji. Resztę pomidorów pokrój w kostkę.
  4. Szczypiorek umyj i posiekaj. Trochę szczypiorku odłóż do dekoracji.
  5. Śmietanę połącz ze szczypiorkiem. Dopraw z sokiem z cytryny, 1 łyżeczką cukru, szczyptą soli i pierzem, wymieszaj.
  6. Połącz sałatę, pomidory i fetę, polej sosem i wymieszaj.
  7. Sałatkę ozdób plasterkami pomidora i posypać resztą szczypiorku.

Sałatka z suszonymi pomidorami i ziołami

Produkty

  • 15dag sałata roszponka
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 bułka np. kajzerka
  • oliwa
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • gałązka tymianku
  • gałązka bazylii
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Bułkę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie na złociste grzanki.
  2. Roszponkę umyj, osusz.
  3. Pomidory suszone osącz, pokrój w paski, ale oliwę z pomidorów zachowaj.
  4. Pomidory pokrojone w paski połącz z roszponką.
  5. Zioła opłucz i posiekaj.
  6. W occie balsamicznym rozpuść szczyptę soli, dodaj zioła oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów i mieszaj tak długo aż powstanie emulsja.
  7. Sałatkę polej sosem, wymieszaj. Wymieszaną sałatkę posyp grzankami.