Sandacz z grzybami w śmietanie

    -

    Z pewnością często słyszysz, że ryby powinny być stałym punktem w jadłospisie. Ale niestety wiele z nas nie jada ryb bo, albo ich nie lubi, albo nie umie odpowiednio przygotować. Może nasz przepis na sandacza w śmietanie zachęci do zasmakowania w rybce.

    Produkty

    • 60 dag filetów z sandacza
    • 15 dag masła
    • 1 / 2 litra śmietany 18%
    • 50 dag borowików lub pieczarek
    • 60 dag ziemniaków
    • olej lub oliwa
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Filety z sandacza umyj, wysusz.
    2. Grzyby umyj, oczyść, zalej niewielką ilością wody, posól, ugotuj. Po ugotowaniu grzyby odcedź, przestudź i pokrój na duże kawałki.
    3. Ziemniaki obierz, pokrój na cienkie talarki.
    4. Na patelni rozgrzej olej, zarumień na nim filety z sandacza. Następnie odłóż i trzymaj w cieple, żeby nie ostygły.
    5. Na pozostałym tłuszczu usmaż na złoto ziemniaczane talarki.
    6. W rondlu rozgrzej masło i podsmaż na nim grzyby. Do nich dodaj zarumienione ziemniaki, wlej śmietanę wymieszaną ze szczyptą soli. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podgrzej mieszając.
    7. Gorące filety z sandacza polej sosem śmietanowo-grzybowym.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza