Z pewnością często słyszysz, że ryby powinny być stałym punktem w jadłospisie. Ale niestety wiele z nas nie jada ryb bo, albo ich nie lubi, albo nie umie odpowiednio przygotować. Może nasz przepis na sandacza w śmietanie zachęci do zasmakowania w rybce.
Produkty
- 60 dag filetów z sandacza
- 15 dag masła
- 1 / 2 litra śmietany 18%
- 50 dag borowików lub pieczarek
- 60 dag ziemniaków
- olej lub oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Filety z sandacza umyj, wysusz.
- Grzyby umyj, oczyść, zalej niewielką ilością wody, posól, ugotuj. Po ugotowaniu grzyby odcedź, przestudź i pokrój na duże kawałki.
- Ziemniaki obierz, pokrój na cienkie talarki.
- Na patelni rozgrzej olej, zarumień na nim filety z sandacza. Następnie odłóż i trzymaj w cieple, żeby nie ostygły.
- Na pozostałym tłuszczu usmaż na złoto ziemniaczane talarki.
- W rondlu rozgrzej masło i podsmaż na nim grzyby. Do nich dodaj zarumienione ziemniaki, wlej śmietanę wymieszaną ze szczyptą soli. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podgrzej mieszając.
- Gorące filety z sandacza polej sosem śmietanowo-grzybowym.
Smacznego!