Z pewnością często słyszysz, że ryby powinny być stałym punktem w jadłospisie. Ale niestety wiele z nas nie jada ryb bo, albo ich nie lubi, albo nie umie odpowiednio przygotować. Może nasz przepis na sandacza w śmietanie zachęci do zasmakowania w rybce.

Produkty

  • 60 dag filetów z sandacza
  • 15 dag masła
  • 1 / 2 litra śmietany 18%
  • 50 dag borowików lub pieczarek
  • 60 dag ziemniaków
  • olej lub oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filety z sandacza umyj, wysusz.
  2. Grzyby umyj, oczyść, zalej niewielką ilością wody, posól, ugotuj. Po ugotowaniu grzyby odcedź, przestudź i pokrój na duże kawałki.
  3. Ziemniaki obierz, pokrój na cienkie talarki.
  4. Na patelni rozgrzej olej, zarumień na nim filety z sandacza. Następnie odłóż i trzymaj w cieple, żeby nie ostygły.
  5. Na pozostałym tłuszczu usmaż na złoto ziemniaczane talarki.
  6. W rondlu rozgrzej masło i podsmaż na nim grzyby. Do nich dodaj zarumienione ziemniaki, wlej śmietanę wymieszaną ze szczyptą soli. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podgrzej mieszając.
  7. Gorące filety z sandacza polej sosem śmietanowo-grzybowym.

Smacznego!