Sękacz – ciasto pieczone warstwami, które po przekrojeniu wygląda jak sęki… Niestety czasochłonne, ale naprawdę warto 🙂
Składniki
- 25dag masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 6 jajek
- 5 dag zmielonych migdałów
- 1 łyżka rumu
- 1/2 laski wanilii lub 1 esencja waniliowa
- 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku, rum, migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Tortownicę o średnicy 23cm wysmarować masłem i na jej dnie równo rozprowadzić 2 łyżki ciasta. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni C i piec 5 minut. Gdy ciasto się zrumieni, tortownicę wyjąć. Na warstwę sękacza rozprowadzić kolejne 2 łyżki ciasta i znowu wstawić tortownicę na 5 minut do piekarnika. Czynności te powtarzać aż do zużycia ciasta. Upieczony i całkowicie ostudzony sękacz wyjąć z tortownicy i posypać cukrem pudrem albo polukrować.
Smacznego.