Sękacz z tortownicy

    -

    Sękacz – ciasto pieczone warstwami, które po przekrojeniu wygląda jak sęki… Niestety czasochłonne, ale naprawdę warto 🙂

    Składniki

    • 25dag masła
    • 1 szklanka cukru
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 3/4 szklanki mąki krupczatki
    • 6 jajek
    • 5 dag zmielonych migdałów
    • 1 łyżka rumu
    • 1/2 laski wanilii lub 1 esencja waniliowa
    • 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy

    Przygotowanie

    Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku, rum, migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

    Tortownicę o średnicy 23cm wysmarować masłem i na jej dnie równo rozprowadzić 2 łyżki ciasta. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni C i piec 5 minut. Gdy ciasto się zrumieni, tortownicę wyjąć. Na warstwę sękacza rozprowadzić kolejne 2 łyżki ciasta i znowu wstawić tortownicę na 5 minut do piekarnika. Czynności te powtarzać aż do zużycia ciasta. Upieczony i całkowicie ostudzony sękacz wyjąć z tortownicy i posypać cukrem pudrem albo polukrować.

    Smacznego.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza