Sękacz – ciasto pieczone warstwami, które po przekrojeniu wygląda jak sęki… Niestety czasochłonne, ale naprawdę warto 🙂

Składniki

  • 25dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 6 jajek
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • 1 łyżka rumu
  • 1/2 laski wanilii lub 1 esencja waniliowa
  • 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy

Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku, rum, migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

Tortownicę o średnicy 23cm wysmarować masłem i na jej dnie równo rozprowadzić 2 łyżki ciasta. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni C i piec 5 minut. Gdy ciasto się zrumieni, tortownicę wyjąć. Na warstwę sękacza rozprowadzić kolejne 2 łyżki ciasta i znowu wstawić tortownicę na 5 minut do piekarnika. Czynności te powtarzać aż do zużycia ciasta. Upieczony i całkowicie ostudzony sękacz wyjąć z tortownicy i posypać cukrem pudrem albo polukrować.

Smacznego.