Strona głównaKulinariaSeromakowiec z morelami

    Seromakowiec z morelami

    Szukając pomysłów na desery i ciasta, które mogłyby wzbogacić świąteczny stół, często zwracamy się ku klasycznym przepisom. Makowce i serniki to uniwersalne propozycje, które spotykają się z uznaniem wielu osób. A gdyby tak w jednym wydaniu połączyć smaki tych dwóch ciast?

    Składniki na spód (kruche ciasto):

    · 125 g schłodzonego masła

    · 1,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej

    · 1 żółtko

    · 0,5 szklanki cukru pudru

    · szczypta soli

    · 1 łyżka zimnej wody

    Składniki na masę makową:

    · 200 g maku Kresto

    · 250 g masła

    · 100 g drobnego cukru do wypieków

    · 4 łyżki miodu

    · 1 opakowanie moreli suszonych Kresto

    · 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego

    · 2 białka

    Składniki na masę serową:

    · 1 kg sera białego mielonego

    · 6 jajek (białka i żółtka osobno)

    · 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

    · 1 opakowanie cukru waniliowego

    · 4 krople olejku waniliowego

    · 2 opakowania budyniu waniliowego

    · 3/4 szklanki oleju rzepakowego Rapso

    · 1,5 szklanki mleka

    · 1,5 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)

    vog przepis sernikomakowiec 1

    Wykonanie:

    1. Kruche ciasto: Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę. Łączymy je ze sobą siekając je przy pomocy noża. Ugniatamy ciasto i formujemy kulę, którą wkładamy do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę 34×34 cm, nakłuwamy widelcem i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy z funkcją góra-dół przez ok. 15-20 minut.

    2. Masa makowa: Mak dokładnie opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie w maszynce o najmniejszych oczkach. Do zmielonego maku dodajemy cukier, miód, aromat i pokrojone morele. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na podpieczone lekko kruche ciasto.

    3. Masa serowa: Żółtka, cukier oraz cukier waniliowy przekładamy do misy miksera i ubijamy do momentu uzyskania gęstego i jasnego kremu. Następnie porcjami dodajemy ser, cały czas ubijając przy tym masę. Do masy serowej wlewamy mleko i olej i ponownie miksujemy. W kolejnym kroku dodajemy budyń, mleko w proszku, olejek waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy to z ubitymi w osobnym naczyniu białkami jajek i delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy bezpośrednio na warstwę makową.

    4. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w temp 170°C.

    5. Po przestudzeniu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą lukrową.

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,924ObserwującyObserwuj