Sezon na śliwki

    -

    Śliwki mają dużo drogocennych właściwości. Pomagają w regulacji trawienia, poprawiają apetyt. Dlatego też wyciąg z tych owoców jest wykorzystywany do produkcji leków.

    Śliwka zawiera duże ilości pektyn (jest to rodzaj błonnika). Łącznie z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym pektyny wypłukują z przewodu pokarmowego gromadzący się w komórkach tłuszcz oraz cholesterol. Najlepsze pod tym względem są śliwki węgierki i renklody. Śliwki suszone mają o wiele więcej błonnika niż śliwki surowe.

    Wszystkie śliwki mają podobne wartości odżywcze, ale za to różnią się ilością kalorii. Wprawdzie śliwki nie są bogate w witaminę C, ale dzięki zawartości witaminy A i witaminy E, są uznawane za cenne przeciwutleniacze. W śliwce znajdziesz również potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Mają multum witamin z grupy B, dlatego od stuleci są uznawane za owoce, które wpływają kojąco na układ nerwowy i poprawiający samopoczucie.

    Koreczki ze śliwką

    Produkty:

    • 10 długich plastrów chudego surowego boczku wędzonego
    • 18 dużych suszonych śliwek bez pestek
    • 80 g dowolnego żółtego sera w kawałku
    • 20 wykałaczek

    Przygotowanie:

    1. Śliwki opłucz i osusz.
    2. Ser potnij w grube słupki długości 2 cm. Słupki włóż do śliwek, w miejsca po pestkach, tak żeby nie wystawały. W razie potrzeby słupki skróć.
    3. Każdą śliwkę obwiń połową plastra boczku i połącz wykałaczką.
    4. Na blachę ułóż aluminiową folię, poukładaj koreczki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut, aż boczek się zarumieni.
    5. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza