KulinariaSezon na szparagi

Sezon na szparagi

-

Szparagi to warzywa, na których pojawienie się z utęsknieniem czeka wielu z nas. Pęczki świeżych szparagów pojawiają się na początku maja, a sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni. Warto więc wykorzystać ten czas i uwzględnić je w swojej wiosennej diecie. Zwłaszcza, że są niskokaloryczne, bogate w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały oraz co najważniejsze, po prostu pyszne!

Tajemniczy składnik – szparagi

Należące do rodziny liliowatych (obok cebuli, pora oraz czosnku), szparagi potrafią dodać kolorytu oraz smaku niemalże każdemu daniu. Występują w trzech odmianach: zielonej, najbardziej popularnej; białej, uprawianej w całkowitej ciemności, która uważana jest za prawdziwy przysmak, szczególnie w Niemczech; fioletowej, wyróżniającej się słodszym smakiem oraz większa miękkością. Szparagi uprawiane są od zarania dziejów i wywodzą się najprawdopodobniej z obszarów Morza Śródziemnego oraz terenów azjatyckich. Dziś uprawiane są na glebach piaszczystych niemalże wszystkich kontynentów. W Europie sezon na szparagi przypada na okres od kwietnia do końca czerwca.

Jak przygotować szparagi idealne?

Szparagi są nie tylko smaczne, ale posiadają także wiele składników odżywczych, witamin i minerałów, takich jak witamina C, A, K, potas czy magnez. Do tego są niskokaloryczne, dlatego warto uwzględniać je w swojej diecie. Wybierając szparagi należy zwrócić szczególną uwagę na ich główki – powinny być ściśle zamknięte. Końcówki nie mogą być zbyt zdrewniałe, chociaż niewielkie stwardnienie u podstawy zapobiega ich wysuszaniu.

Przed zakupem sprawdźmy czy szparagi są sprężyste i jędrne – to gwarantuje, że są świeże. Chcąc zachować ich smak oraz teksturę na dłużej, powinniśmy zawinąć końce szparagów w wilgotny ręcznik papierowy i przechowywać je w lodówce do 48 godzin. Sekretem idealnego przygotowania szparagów jest ich gotowanie na parze (od 5 do 8 minut), delikatne podsmażanie (od 3 do 5 minut) lub przyrządzanie metodą SousVide. Dzięki temu możemy mieć pewność, że udało się nam zachować większość składników odżywczych oraz sprawić, że warzywo pozostanie kruche i pełne smaku.

Profesjonalne rozwiązania dla każdego

Dzięki najwyższej klasy piekarnikom parowym Electrolux, z łatwością przyrządzimy smaczne i wartościowe warzywa. Piekarniki CombiSteam Deluxe oferują 3 programy parowe, w tym połączenie pary i gorącego powietrza w odpowiednich proporcjach oraz gotowanie na parze.

Piekarnik CombiSteam SousVide w zestawieniu z szufladą do pakowania próżniowego, umożliwia korzystanie z metody cenionej przez najlepszych szefów kuchni i wykorzystywanej w prestiżowych restauracjach. Innowacyjna funkcja SousVide, w którą został wyposażony, doskonale sprawdza się do przyrządzania kruchych i pełnych smaku warzyw. Powolne przyrządzanie w ściśle określonej temperaturze zapakowanych próżniowo składników, zapobiega ich przegotowywaniu oraz pozwala na zachowanie zawartych w nich składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Dzięki temu możemy mieć pewność, że nasze warzywa będą nie tylko wartościowe, ale też pozostaną jędrne i będą miały głęboki smak i aromat. Piekarnik CombiSteam Pro, oprócz powyższych rozwiązań, został także dodatkowo wyposażony w unikalny czujnik wilgotności, dobierający automatycznie odpowiednie dla danej potrawy parametry, takie jak temperatura, wilgotność oraz czas przyrządzania.

Gotowane szparagi z kwiatami rozmarynu

Przepis autorstwa Paolo Pettenuzzo – Executive Chef, Electrolux Grand Cuisine

Składniki:

  • szparagi
  • masło
  • kwiaty rozmarynu
  • płatki soli morskiej

Przygotowanie

  1. Obierz szparagi ze skórki, włóż do woreczka i zamknij próżniowo.
  2. Przygotuj piekarnik – ustaw program parowy na 95oC i gotuj przez 6 minut.
  3. Rozpuść niewielką ilość niesolonego masła na patelni, doprowadź je do temperatury 85oC. Następnie zanurz w maśle kwiaty rozmarynu i duś je przez dwie minuty.
  4. Wyjmij szparagi z piekarnika, otwórz torebkę i przełóż jej zawartość prosto na patelnię.
  5. Nałóż pokrywkę, wyłącz palnik i odstaw na 20 minut.
  6. Wyjmij kwiaty rozmarynu z masła. Ułóż je wraz ze szparagami na talerzu i przypraw odrobiną płatków soli morskiej.
  7. Dodaj świeże kwiaty rozmarynu i gotowe!

Najnowsze artykuły

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na zewnątrz panuje chłód, kolorowe liście wirują na wietrze, a wieczory...

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość i przewidywalne efekty w codziennym stosowaniu. W zbieranych przez nas...

Hygge po polsku. Jesienne wieczory z ponczo po kąpieli od Endless Hugs

Jesień sprzyja domowym rytuałom, które budują bliskość i koją po intensywnym dniu. W tym czasie wieczorna kąpiel może stać...

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Musisz przeczytać

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość...

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie