Sezon na szparagi

    -

    Szparagi to warzywa, na których pojawienie się z utęsknieniem czeka wielu z nas. Pęczki świeżych szparagów pojawiają się na początku maja, a sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni. Warto więc wykorzystać ten czas i uwzględnić je w swojej wiosennej diecie. Zwłaszcza, że są niskokaloryczne, bogate w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały oraz co najważniejsze, po prostu pyszne!

    Tajemniczy składnik – szparagi

    Należące do rodziny liliowatych (obok cebuli, pora oraz czosnku), szparagi potrafią dodać kolorytu oraz smaku niemalże każdemu daniu. Występują w trzech odmianach: zielonej, najbardziej popularnej; białej, uprawianej w całkowitej ciemności, która uważana jest za prawdziwy przysmak, szczególnie w Niemczech; fioletowej, wyróżniającej się słodszym smakiem oraz większa miękkością. Szparagi uprawiane są od zarania dziejów i wywodzą się najprawdopodobniej z obszarów Morza Śródziemnego oraz terenów azjatyckich. Dziś uprawiane są na glebach piaszczystych niemalże wszystkich kontynentów. W Europie sezon na szparagi przypada na okres od kwietnia do końca czerwca.

    Jak przygotować szparagi idealne?

    Szparagi są nie tylko smaczne, ale posiadają także wiele składników odżywczych, witamin i minerałów, takich jak witamina C, A, K, potas czy magnez. Do tego są niskokaloryczne, dlatego warto uwzględniać je w swojej diecie. Wybierając szparagi należy zwrócić szczególną uwagę na ich główki – powinny być ściśle zamknięte. Końcówki nie mogą być zbyt zdrewniałe, chociaż niewielkie stwardnienie u podstawy zapobiega ich wysuszaniu.

    Przed zakupem sprawdźmy czy szparagi są sprężyste i jędrne – to gwarantuje, że są świeże. Chcąc zachować ich smak oraz teksturę na dłużej, powinniśmy zawinąć końce szparagów w wilgotny ręcznik papierowy i przechowywać je w lodówce do 48 godzin. Sekretem idealnego przygotowania szparagów jest ich gotowanie na parze (od 5 do 8 minut), delikatne podsmażanie (od 3 do 5 minut) lub przyrządzanie metodą SousVide. Dzięki temu możemy mieć pewność, że udało się nam zachować większość składników odżywczych oraz sprawić, że warzywo pozostanie kruche i pełne smaku.

    Profesjonalne rozwiązania dla każdego

    Dzięki najwyższej klasy piekarnikom parowym Electrolux, z łatwością przyrządzimy smaczne i wartościowe warzywa. Piekarniki CombiSteam Deluxe oferują 3 programy parowe, w tym połączenie pary i gorącego powietrza w odpowiednich proporcjach oraz gotowanie na parze.

    Piekarnik CombiSteam SousVide w zestawieniu z szufladą do pakowania próżniowego, umożliwia korzystanie z metody cenionej przez najlepszych szefów kuchni i wykorzystywanej w prestiżowych restauracjach. Innowacyjna funkcja SousVide, w którą został wyposażony, doskonale sprawdza się do przyrządzania kruchych i pełnych smaku warzyw. Powolne przyrządzanie w ściśle określonej temperaturze zapakowanych próżniowo składników, zapobiega ich przegotowywaniu oraz pozwala na zachowanie zawartych w nich składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Dzięki temu możemy mieć pewność, że nasze warzywa będą nie tylko wartościowe, ale też pozostaną jędrne i będą miały głęboki smak i aromat. Piekarnik CombiSteam Pro, oprócz powyższych rozwiązań, został także dodatkowo wyposażony w unikalny czujnik wilgotności, dobierający automatycznie odpowiednie dla danej potrawy parametry, takie jak temperatura, wilgotność oraz czas przyrządzania.

    Gotowane szparagi z kwiatami rozmarynu

    Przepis autorstwa Paolo Pettenuzzo – Executive Chef, Electrolux Grand Cuisine

    Składniki:

    • szparagi
    • masło
    • kwiaty rozmarynu
    • płatki soli morskiej

    Przygotowanie

    1. Obierz szparagi ze skórki, włóż do woreczka i zamknij próżniowo.
    2. Przygotuj piekarnik – ustaw program parowy na 95oC i gotuj przez 6 minut.
    3. Rozpuść niewielką ilość niesolonego masła na patelni, doprowadź je do temperatury 85oC. Następnie zanurz w maśle kwiaty rozmarynu i duś je przez dwie minuty.
    4. Wyjmij szparagi z piekarnika, otwórz torebkę i przełóż jej zawartość prosto na patelnię.
    5. Nałóż pokrywkę, wyłącz palnik i odstaw na 20 minut.
    6. Wyjmij kwiaty rozmarynu z masła. Ułóż je wraz ze szparagami na talerzu i przypraw odrobiną płatków soli morskiej.
    7. Dodaj świeże kwiaty rozmarynu i gotowe!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza