Skrzydełka z kurczaka to świetna alternatywa dla piersi z kurczaka i udek – łatwe w przyrządzaniu, są pyszne, a do tego znacznie tańsze niż pierś z kurczaka. Nasze propozycje na dziś to skrzydełka z kurczaka w porach lub zdrowe i niskokaloryczne skrzydełka z kurczaka z ryżem i warzywami.
Skrzydełka z kurczaka w porach
Składniki
- 100g skrzydełek z kurczaka
- 3 pory
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 20dag ryżu
- sól, pieprz
- papryka słodka, kurkuma, curry
Przygotowanie
Skrzydełka należy umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, papryką i curry.
Pory umyć i pokroić w krążki. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju z 1 łyżką masła, zrumienić skrzydełka z każdej strony. Następnie wlać szklankę wody. Dodać pozostałe masło, dodać pory i dusić pod przykryciem około 15 minut.
Ryż ugotować w wodzie z solą i dodatkiem kurkumy.
Skrzydełka podawać z ryżem, polać duszonymi porami na końcu posypać siemieniem lnianym.
Skrzydełka z kurczaka z ryżem i warzywami
Składniki
- 10 skrzydełek drobiowych
- 35dag groszku z marchwią
- 20dag ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanka wody
- 2łyżki oleju
- 20 dag parmezanu
- sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra, kurkuma,
Przygotowanie
Skrzydełka umyć, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i obsmażyć skrzydełka. Następnie przełożyć je do garnka, dodać ½ łyżki masła, ¼ szklankę wody i pokrojoną cebulę. Dusić około 20 minut.
Ryż ugotować w wodzie z solą i kurkumą. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, podsmażyć warzywa, dodać ryż, przyprawy do smaku, resztę masła i parmezan. Podawać ze skrzydełkami.