Skrzydełka z kurczaka to świetna alternatywa dla piersi z kurczaka i udek – łatwe w przyrządzaniu, są pyszne, a do tego znacznie tańsze niż pierś z kurczaka. Nasze propozycje na dziś to skrzydełka z kurczaka w porach lub zdrowe i niskokaloryczne skrzydełka z kurczaka z ryżem i warzywami.

Skrzydełka z kurczaka w porach

Składniki

  • 100g skrzydełek z kurczaka
  • 3 pory
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 20dag ryżu
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, kurkuma, curry

Przygotowanie

Skrzydełka należy umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, papryką i curry.

Pory umyć i pokroić w krążki. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju z 1 łyżką masła, zrumienić skrzydełka z każdej strony. Następnie wlać szklankę wody. Dodać pozostałe masło, dodać pory i dusić pod przykryciem około 15 minut.

Ryż ugotować w wodzie z solą i dodatkiem kurkumy.

Skrzydełka podawać z ryżem, polać duszonymi porami na końcu posypać siemieniem lnianym.

Skrzydełka z kurczaka z ryżem i warzywami

Składniki

  • 10 skrzydełek drobiowych
  • 35dag groszku z marchwią
  • 20dag ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanka wody
  • 2łyżki oleju
  • 20 dag parmezanu
  • sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra, kurkuma,

Przygotowanie

Skrzydełka umyć, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i obsmażyć skrzydełka. Następnie przełożyć je do garnka, dodać ½ łyżki masła, ¼ szklankę wody i pokrojoną cebulę. Dusić około 20 minut.

Ryż ugotować w wodzie z solą i kurkumą. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, podsmażyć warzywa, dodać ryż, przyprawy do smaku, resztę masła i parmezan. Podawać ze skrzydełkami.