Skrzydełka z kurczaka – w porach oraz z ryżem i warzywami

    -

    Skrzydełka z kurczaka to świetna alternatywa dla piersi z kurczaka i udek – łatwe w przyrządzaniu, są pyszne, a do tego znacznie tańsze niż pierś z kurczaka. Nasze propozycje na dziś to skrzydełka z kurczaka w porach lub zdrowe i niskokaloryczne skrzydełka z kurczaka z ryżem i warzywami.

    Skrzydełka z kurczaka w porach

    Składniki

    • 100g skrzydełek z kurczaka
    • 3 pory
    • 3 łyżki masła
    • 1 łyżka oleju
    • 1 szklanka wody
    • 2 łyżeczki siemienia lnianego
    • 20dag ryżu
    • sól, pieprz
    • papryka słodka, kurkuma, curry

    Przygotowanie

    Skrzydełka należy umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, papryką i curry.

    Pory umyć i pokroić w krążki. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju z 1 łyżką masła, zrumienić skrzydełka z każdej strony. Następnie wlać szklankę wody. Dodać pozostałe masło, dodać pory i dusić pod przykryciem około 15 minut.

    Ryż ugotować w wodzie z solą i dodatkiem kurkumy.

    Skrzydełka podawać z ryżem, polać duszonymi porami na końcu posypać siemieniem lnianym.

    Skrzydełka z kurczaka z ryżem i warzywami

    Składniki

    • 10 skrzydełek drobiowych
    • 35dag groszku z marchwią
    • 20dag ryżu
    • 1 cebula
    • 1 łyżka masła
    • 1/4 szklanka wody
    • 2łyżki oleju
    • 20 dag parmezanu
    • sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra, kurkuma,

    Przygotowanie

    Skrzydełka umyć, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i obsmażyć skrzydełka. Następnie przełożyć je do garnka, dodać ½ łyżki masła, ¼ szklankę wody i pokrojoną cebulę. Dusić około 20 minut.

    Ryż ugotować w wodzie z solą i kurkumą. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, podsmażyć warzywa, dodać ryż, przyprawy do smaku, resztę masła i parmezan. Podawać ze skrzydełkami.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Poprzedni artykuł
    Następny artykuł

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza