Zbliża się Boże Narodzenie, już zaczynasz planować potrawy jakimi poczęstujesz gości. Śledzie w oleju lnianym z cebulą to popularne danie świąteczne. Może nasz przepis zainspiruje Cię do przygotowania innych tradycyjnych dań?
Produkty:
- 4 solone śledzie z beczki lub 500g filetów śledziowych typu matias
- 5 łyżek oleju lnianego
- 2 cebule
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Śledzie na 24 godziny namocz w wodzie, następnie dokładnie je odsącz, ściągnij skórkę i wyciągnij ości.
- Tak przygotowane śledzie podziel wzdłuż na połówki i każdą połówkę potnij na 3 kawałki.
- Filety matias wystarczy jak opłuczesz letnią wodą i pokroisz.
- Obraną i drobno posiekaną cebulę wymieszaj z sokiem cytrynowym i szczyptą cukru.
- Śledzie włóż do miski, obłóż je cebulą i polej octem. Przykryj, wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Smacznego!