Zbliża się Boże Narodzenie, już zaczynasz planować potrawy jakimi poczęstujesz gości. Śledzie w oleju lnianym z cebulą to popularne danie świąteczne. Może nasz przepis zainspiruje Cię do przygotowania innych tradycyjnych dań?

Produkty:

  • 4 solone śledzie z beczki lub 500g filetów śledziowych typu matias
  • 5 łyżek oleju lnianego
  • 2 cebule
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Śledzie na 24 godziny namocz w wodzie, następnie dokładnie je odsącz, ściągnij skórkę i wyciągnij ości.
  2. Tak przygotowane śledzie podziel wzdłuż na połówki i każdą połówkę potnij na 3 kawałki.
  3. Filety matias wystarczy jak opłuczesz letnią wodą i pokroisz.
  4. Obraną i drobno posiekaną cebulę wymieszaj z sokiem cytrynowym i szczyptą cukru.
  5. Śledzie włóż do miski, obłóż je cebulą i polej octem. Przykryj, wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Smacznego!