Śledzie z cebulą w oleju lnianym

    -

    Zbliża się Boże Narodzenie, już zaczynasz planować potrawy jakimi poczęstujesz gości. Śledzie w oleju lnianym z cebulą to popularne danie świąteczne. Może nasz przepis zainspiruje Cię do przygotowania innych tradycyjnych dań?

    Produkty:

    • 4 solone śledzie z beczki lub 500g filetów śledziowych typu matias
    • 5 łyżek oleju lnianego
    • 2 cebule
    • sok z połowy cytryny
    • pół łyżeczki cukru

    Przygotowanie:

    1. Śledzie na 24 godziny namocz w wodzie, następnie dokładnie je odsącz, ściągnij skórkę i wyciągnij ości.
    2. Tak przygotowane śledzie podziel wzdłuż na połówki i każdą połówkę potnij na 3 kawałki.
    3. Filety matias wystarczy jak opłuczesz letnią wodą i pokroisz.
    4. Obraną i drobno posiekaną cebulę wymieszaj z sokiem cytrynowym i szczyptą cukru.
    5. Śledzie włóż do miski, obłóż je cebulą i polej octem. Przykryj, wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza