Strona głównaKulinariaSłodko-pikantny kurczak

    Słodko-pikantny kurczak

    Szukasz przepisu, który będzie jednocześnie prosty i wyszukany? Wypróbuj orientalnego kurczaka w słodko-pikantnym sosie i zakochaj się w mieszance aromatów!

    Składniki

    • 1kg piersi z kurczaka
    • olej sezamowy
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżka cukru brązowego
    • 1 łyżeczka ziaren sezamu
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 5g świeżego imbiru
    • 3 ząbki czosnku
    • sos Tabasco
    • 1 łyżeczka lnu mielonego
    • 3 łyżki wody

    Przygotowanie

    1. Do miski wlej miód, Tabasco, brązowy cukier i sos sojowy.
    2. Imbir pokrój w cieniutkie plasterki, dodaj do miodu, cukru i sosu.
    3. Przeciśnij przez praskę czosnek, sos dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
    4. Piersi z kurczaka oczyść, pokrój w 2cm kostkę, dopraw solą i pieprzem.
    5. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, smaż kurczaka przez około 7-8 minut.
    6. Dodaj przygotowany wcześniej sos, gotuj przez kolejne 5 minut.
    7. Mielony len wymieszaj z wodą, dolej na patelnię i gotuj kolejne 3-4 minuty, aż zgęstnieje.
    8. Kurczaka w sosie podawaj z ryżem, posypanego ziarnami sezamu.

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,924ObserwującyObserwuj