Szukasz przepisu, który będzie jednocześnie prosty i wyszukany? Wypróbuj orientalnego kurczaka w słodko-pikantnym sosie i zakochaj się w mieszance aromatów!
Składniki
- 1kg piersi z kurczaka
- olej sezamowy
- sól, pieprz
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5g świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- sos Tabasco
- 1 łyżeczka lnu mielonego
- 3 łyżki wody
Przygotowanie
- Do miski wlej miód, Tabasco, brązowy cukier i sos sojowy.
- Imbir pokrój w cieniutkie plasterki, dodaj do miodu, cukru i sosu.
- Przeciśnij przez praskę czosnek, sos dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
- Piersi z kurczaka oczyść, pokrój w 2cm kostkę, dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej sezamowy, smaż kurczaka przez około 7-8 minut.
- Dodaj przygotowany wcześniej sos, gotuj przez kolejne 5 minut.
- Mielony len wymieszaj z wodą, dolej na patelnię i gotuj kolejne 3-4 minuty, aż zgęstnieje.
- Kurczaka w sosie podawaj z ryżem, posypanego ziarnami sezamu.