Kulinariasmart cooking jedzenia gotować – Smart cooking – gotuj...

smart cooking jedzenia gotować – Smart cooking – gotuj szybko, sprytnie i zdrowo

-

Wiecznie zabiegani, pomiędzy pracą, dodatkowymi zajęciami, opieką nad dziećmi a znalezieniem chwili na relaks i przyjemności, skarżymy się na brak czasu. Pośpiech sprawia, że jemy szybko narzekając na jakość dań, które przecież sami przygotowaliśmy, czy ilość wyrzucanego co tydzień jedzenia, które osłabia nasz budżet i ekologiczne podejście do zakupów. Z naszymi poradami nauczysz się gotować w stylu smart, czyli szybko, sprytnie, zdrowo i – przede wszystkim – przyjemnie! Bakalland podpowiada, jak to zrobić.

Kuchnia zero waste

Planując większe zakupy postaraj się przejrzeć produkty, które masz już w swojej kuchni. Na ich podstawie zaplanuj jadłospis na cały tydzień. Dzięki temu będziesz miała jasność, jakich produktów brakuje Ci do wykonania potrawy. W trakcie tygodnia staraj się trzymać ustalonego wcześniej menu. Jeżeli jednak z jakichś przyczyn Twoje planu będą musiały się zmienić, staraj się przemycić produkt w innej potrawie. Np. jeżeli planowałaś ugotowanie kremu z brokułów, ale okazuje się, że wrócisz później do domu i nie zdążysz go przygotować, wykorzystaj warzywo dodając różyczki do gulaszu lub ryby na parze.

Często elementy produktów, które uważamy za odpadki, w rzeczywistości nimi nie są – wystarczy odpowiednio je przyrządzić. Z łupin wyszorowanych wcześniej ziemniaków możesz przyrządzić pieczone chipsy, skrapiając je oliwą oraz oprószając solą, a następnie wstawiając do piekarnika. Jeżeli dobrze obierzesz korzeń brokułu, możesz go ugotować wraz z różyczkami – jest równie smaczny, a dzięki temu na Twoim talerzu znajdzie się większa porcja tego pysznego oraz zdrowego warzywa. Liście rzodkiewki również nie muszą lądować w koszu – dodając do nich orzechy pinii, parmezan, odrobinę oliwy i przyprawy, a następnie blendując, przygotujesz pyszne pesto, które będzie idealnie pasowało do makaronu. Korzystanie z resztek pobudza kreatywność!

Wbrew pozorom, sięganie po roślinne „odpady” może być źródłem wielu witamin i minerałów! Liście czy korzenie warzyw, które odruchowo odcinamy i wyrzucamy do kosza to produkty mogą smakować równie dobrze, jak samo warzywo. Aby dodatkowo wzbogacić danie z warzywnych resztek w wartości odżywcze, dodaj do niego podprażone na patelni pestki dyni czy słonecznika albo dowolne orzechy. Dorzucając do wytrawnego dania kilka dowolnych suszonych owoców, np. żurawinę lub Złote Owoce, nadasz mu niecodziennego smaku i aromatu. Przygotowując takie danie z pewnością zaskoczysz siebie i swoich bliskich.

Dwie potrawy na jednym ogniu

Przygotowując obiad spróbuj zrobić dwie rzeczy za jednym zamachem. Dla przykładu, gotując w wodzie fasolkę szparagową możesz umieścić na garnku koszyczek do gotowania na parze, a na nim oczyszczone kawałki warzyw, ryby lub mięsa. Para uciekająca z garnka nie ulotni się na darmo – przy okazji przygotujesz drugą część obiadu! Gotując na parze dodatkowo zachowasz cenne składniki odżywcze, które wygotowują się podczas klasycznej obróbki w dużej ilości wody. W taki sposób zaoszczędzisz jednocześnie czas i pieniądze, ponieważ wykorzystasz mniej gazu lub prądu. Spróbuj!

Dodawaj na zdrowie

Gotowe już danie możesz wzbogacić o dodatkowe cenne wartości odżywcze. Wystarczy, że posypiesz je bogatymi w składniki odżywcze bakaliami. Używając pestki dyni lub słonecznika dostarczysz sobie mocy fosforu, bardzo ważnego w procesie mineralizacji kości i zębów, dodatkowa łyżka sezamu zagwarantuje Ci dawkę magnezu, który zwalczy uczucie zmęczenia i znużenia, a garść orzechów np. włoskich podkręci Twój metabolizm energetyczny. Nadadzą one także daniu dodatkowej faktury, przez co będzie ono jeszcze ciekawsze i smaczniejsze. Sięgnij po te rekomendowane przez Instytut Żywienia i Żywności, np. od Bakalland, aby mieć pewność, że sięgasz po produkty wysokiej jakości.

Więcej informacji na www.bakalland.pl

Najnowsze artykuły

Świąteczna magia w flakonie – luksusowe zestawy od szwajcarskiej marki Gisada

Prezenty od zawsze pozwalają wyrażać uczucia, mogą podkreślać styl oraz pozostawać w pamięci na długo. W świątecznym czasie nabierają jednak...

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

Musisz przeczytać

Świąteczna magia w flakonie – luksusowe zestawy od szwajcarskiej marki Gisada

Prezenty od zawsze pozwalają wyrażać uczucia, mogą podkreślać styl...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie