Smoothie to przeciwieństwo popularnego shake, którego podstawą są produkty mleczne. Smoothie to koktajl bazujący przede wszystkim na owocach, który z powodzeniem może zastąpić śniadanie lub lunch. Oprócz tego, że uważany jest za bombę witaminową do jego zalet na pewno zaliczyć można łatwość przygotowania oraz niebywałe walory smakowe.

Jak przyrządzić smoothie?

Nic prostszego! Wystarczy zmiksować wszystkie składniki za pomocą blendera i pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze – bazę smoothie powinien stanowić dość kaloryczny owoc np. banan, mango lub awokado – wybór reszty składników zależy już tylko od Ciebie. Po drugie należy unikać łączenia surowych owoców zawierających enzymy proteolityczne, takich jak kiwi, ananas z produktami mlecznymi, ponieważ powodują ścinanie się białka. Smoothie najlepiej przygotowywać jest ze świeżych owoców, lecz poza sezonem z powodzeniem zastąpić można je mrożonymi lub tymi z puszki.

Co poza owocami można użyć do smoothie?

Gęsty, kremowy smoothie z dodatkiem np. mleczka sojowego bądź orzechów jest równie sycący jak tradycyjne posiłki w formie stałej. Oprócz popularnych owocowych koktajli można przygotować również zielone smoothie, którego bazą są warzywa liściaste.

Smoothie możesz również wzbogacić o niewielką ilość jogurtu i musli, tworząc z niego pełnowartościowe, zdrowe, niskokaloryczne i sycące śniadanie. Ważne jest jedynie, by poszczególne składniki dało się zmiksować na jednolity krem.

Mega dodatki!

Pamiętaj, że każdy Twój smoothie może smakować inaczej i wyjątkowo. Oprócz owoców można dodać orzechy, migdały, pyłek pszczeli, algi w proszku, zieloną herbatę, siemię lniane, miętę, błonnik czy też oleje. Nie bój się eksperymentów i znajdź swoją idealną, oryginalną kompozycję smoothie!

Bananowe smoothie na śniadanie – przepis

Składniki

  • 1 banan
  • 50ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki płatków musli
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 1 małe awokado

Przygotowanie

Pokrój banana na mniejsze cząstki, dodaj musli i jogurt, zmiksuj aż musli całkowicie się rozdrobni. Obierz awokado, pokrój w kostkę i wrzuć do blendera, dodaj mleczko kokosowe. Ponownie zmiksuj i gotowe!