Sos majonezowy. Przepisy na: zwykły sos majonezowy, sos majonezowy ze szczypiorkiem oraz sos chrzanowy.
Sos majonezowy – zwykły
Produkty
- 100g majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub rozpuszczonego kwasku cytrynowego
- 1 łyżka wywaru
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- sól, cukier
Przygotowanie
Do gotowego majonezu dodać wszystkie składniki i wymieszać.
Sos majonezowy ze szczypiorkiem
Produkty
- 100g majonezu
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
- sól, cukier
Przygotowanie
- Do majonezu dodać musztardę, sól, cukier do smaku (jeżeli będzie potrzeba łyżkę wywaru lub śmietany), drobno pokrojony szczypiorek, wymieszać.
- Jajko ugotowane na twardo obrać ze skorupki, drobno posiekać, dodać do sosu.
Sos majonezowy ze szczypiorkiem można podawać do zimnych mięs, ryb w galarecie, pasztetu, jajek ugotowanych na twardo.
Sos majonezowy chrzanowy
Produkty
- 100g majonezu
- sól, cukier
- 1 łyżka świeżego chrzanu
Przygotowanie
- Majonez wymieszać z chrzanem. Jeżeli sos jest za gęsty można dodać 1 łyżkę śmietany, przyprawić do smaku solą i cukrem,
- Sos podawać do jaj, do zimnych mięs wędlin, ryb.