Sos pomidorowy w trzech różnych odsłonach: zwykły sos pomidorowy, sos pomidorowy ze śmietaną oraz sos pomidorowy na szybko.

Sos pomidorowy

Produkty:

  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • pół kostki bulionowej
  • 250ml wody
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce masła, dodać umyte pokrojone pomidory i dusić na niewielkim ogniu 8 minut.
  2. Po 8 minutach przetrzeć do garnka przez sito, dolewając 100 ml bulionu.
  3. Mąkę rozgrzać na patelni, dodać 1 łyżkę masła i podsmażać aż mąka będzie miała kolor jasno-złoty.
  4. Powstałą zasmażkę rozprowadzić z resztą bulionu, dodać do pomidorów i gotować 5 minut.
  5. Do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem.

Taki sos pomidorowy można podawać do kluseczek, fasoli, gołąbków.

Sos pomidorowy ze śmietaną

Produkty

  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • pół kostki bulionowej
  • 120 ml śmietany (słodka lub kwaśna)
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce masła, dodać umyte i pokrojone pomidory i dusić na niewielkim ogniu 8 minut. Następnie przetrzeć przez sito dolewając 50 ml wody.
  2. Mąkę rozgrzać na patelni, dodać 1 łyżkę masła i około 2 minuty podsmażać, aż mąka będzie miała kolor jasnozłoty.
  3. Do zasmażki dodać 50 ml wody, wlać do pomidorów i dodać pół kostki bulionowej. Gotować 5 minut.
  4. Śmietanę połączyć z kilkoma łyżkami sosu, następnie wlać do reszty.
  5. Do smaku doprawić solą, pieprzem i cukrem, zagotować.
  6. Po zagotowaniu zdjąć z ognia – sos pomidorowy jest gotowy.

Sos pomidorowy ze śmietaną można podawać do rożnego rodzaju kluseczek.

Sos pomidorowy na szybko

Produkty:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • pół kostki bulionowej
  • 120 ml śmietany (kwaśnej lub słodkiej)
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać mąkę, dodać masło i jak tylko mąka zacznie się przyrumieniać dodać koncentrat pomidorowy.
  2. Cały czas mieszając podsmażać na normalnym ogniu 2 minuty. Następnie nadal mieszając dodać 100 ml wody, dodać pół kostki bulionowej i jeszcze raz gotować 2 minuty.
  3. Śmietanę rozprowadzić z 3 łyżkami sosu i dodać do reszty.
  4. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Po zagotowaniu zdjąć z ognia.

Sos pomidorowy na szybko można podawać z różnego rodzaju kluseczkami.

Smacznego!