Sos pomidorowy w trzech różnych odsłonach: zwykły sos pomidorowy, sos pomidorowy ze śmietaną oraz sos pomidorowy na szybko.
Sos pomidorowy
Produkty:
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki mąki
- pół kostki bulionowej
- 250ml wody
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce masła, dodać umyte pokrojone pomidory i dusić na niewielkim ogniu 8 minut.
- Po 8 minutach przetrzeć do garnka przez sito, dolewając 100 ml bulionu.
- Mąkę rozgrzać na patelni, dodać 1 łyżkę masła i podsmażać aż mąka będzie miała kolor jasno-złoty.
- Powstałą zasmażkę rozprowadzić z resztą bulionu, dodać do pomidorów i gotować 5 minut.
- Do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem.
Taki sos pomidorowy można podawać do kluseczek, fasoli, gołąbków.
Sos pomidorowy ze śmietaną
Produkty
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki mąki
- pół kostki bulionowej
- 120 ml śmietany (słodka lub kwaśna)
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce masła, dodać umyte i pokrojone pomidory i dusić na niewielkim ogniu 8 minut. Następnie przetrzeć przez sito dolewając 50 ml wody.
- Mąkę rozgrzać na patelni, dodać 1 łyżkę masła i około 2 minuty podsmażać, aż mąka będzie miała kolor jasnozłoty.
- Do zasmażki dodać 50 ml wody, wlać do pomidorów i dodać pół kostki bulionowej. Gotować 5 minut.
- Śmietanę połączyć z kilkoma łyżkami sosu, następnie wlać do reszty.
- Do smaku doprawić solą, pieprzem i cukrem, zagotować.
- Po zagotowaniu zdjąć z ognia – sos pomidorowy jest gotowy.
Sos pomidorowy ze śmietaną można podawać do rożnego rodzaju kluseczek.
Sos pomidorowy na szybko
Produkty:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki mąki
- pół kostki bulionowej
- 120 ml śmietany (kwaśnej lub słodkiej)
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać mąkę, dodać masło i jak tylko mąka zacznie się przyrumieniać dodać koncentrat pomidorowy.
- Cały czas mieszając podsmażać na normalnym ogniu 2 minuty. Następnie nadal mieszając dodać 100 ml wody, dodać pół kostki bulionowej i jeszcze raz gotować 2 minuty.
- Śmietanę rozprowadzić z 3 łyżkami sosu i dodać do reszty.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Po zagotowaniu zdjąć z ognia.
Sos pomidorowy na szybko można podawać z różnego rodzaju kluseczkami.
Smacznego!