Sos pomidorowy w trzech różnych odsłonach: zwykły sos pomidorowy, sos pomidorowy ze śmietaną oraz sos pomidorowy na szybko

    -

    Sos pomidorowy w trzech różnych odsłonach: zwykły sos pomidorowy, sos pomidorowy ze śmietaną oraz sos pomidorowy na szybko.

    Sos pomidorowy

    Produkty:

    • 5 pomidorów
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżeczki mąki
    • pół kostki bulionowej
    • 250ml wody
    • sól, pieprz, cukier

    Przygotowanie:

    1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce masła, dodać umyte pokrojone pomidory i dusić na niewielkim ogniu 8 minut.
    2. Po 8 minutach przetrzeć do garnka przez sito, dolewając 100 ml bulionu.
    3. Mąkę rozgrzać na patelni, dodać 1 łyżkę masła i podsmażać aż mąka będzie miała kolor jasno-złoty.
    4. Powstałą zasmażkę rozprowadzić z resztą bulionu, dodać do pomidorów i gotować 5 minut.
    5. Do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem.

    Taki sos pomidorowy można podawać do kluseczek, fasoli, gołąbków.

    Sos pomidorowy ze śmietaną

    Produkty

    • 5 pomidorów
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżeczki mąki
    • pół kostki bulionowej
    • 120 ml śmietany (słodka lub kwaśna)
    • sól, pieprz, cukier

    Przygotowanie:

    1. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce masła, dodać umyte i pokrojone pomidory i dusić na niewielkim ogniu 8 minut. Następnie przetrzeć przez sito dolewając 50 ml wody.
    2. Mąkę rozgrzać na patelni, dodać 1 łyżkę masła i około 2 minuty podsmażać, aż mąka będzie miała kolor jasnozłoty.
    3. Do zasmażki dodać 50 ml wody, wlać do pomidorów i dodać pół kostki bulionowej. Gotować 5 minut.
    4. Śmietanę połączyć z kilkoma łyżkami sosu, następnie wlać do reszty.
    5. Do smaku doprawić solą, pieprzem i cukrem, zagotować.
    6. Po zagotowaniu zdjąć z ognia – sos pomidorowy jest gotowy.

    Sos pomidorowy ze śmietaną można podawać do rożnego rodzaju kluseczek.

    Sos pomidorowy na szybko

    Produkty:

    • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżeczki mąki
    • pół kostki bulionowej
    • 120 ml śmietany (kwaśnej lub słodkiej)
    • sól, pieprz, cukier

    Przygotowanie:

    1. Na patelni rozgrzać mąkę, dodać masło i jak tylko mąka zacznie się przyrumieniać dodać koncentrat pomidorowy.
    2. Cały czas mieszając podsmażać na normalnym ogniu 2 minuty. Następnie nadal mieszając dodać 100 ml wody, dodać pół kostki bulionowej i jeszcze raz gotować 2 minuty.
    3. Śmietanę rozprowadzić z 3 łyżkami sosu i dodać do reszty.
    4. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Po zagotowaniu zdjąć z ognia.

    Sos pomidorowy na szybko można podawać z różnego rodzaju kluseczkami.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza