Spaghetti w dwóch odsłonach – spaghetti ze szpinakiem oraz spaghetti z papryką i oliwą

    -

    Spaghetti to jeden z ponad 300 rodzajów zarejestrowanych makaronów we Włoszech. Jest produkowany ze specjalnego rodzaju mąki (semoliny), dzięki temu po przegotowaniu nie zmienia kształtu, koloru i sprężystości.

    Spaghetti ze szpinakiem

    Produkty:

    • 1 paczka makaronu spaghetti
    • sól
    • szalotka
    • oliwa
    • 20 dag mrożonego szpinaku
    • 3 ząbki czosnku
    • pieprz
    • 8 łyżek masła
    • szklanka kremówki
    • 15 dag świeżego startego parmezanu
    • kilka liści świeżej bazylii
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Przygotowanie:

    1. Spaghetti ugotuj al dente. Przecedź.
    2. Szalotkę posiekaj, zeszklij na niewielkiej ilości oliwy.
    3. Dodaj zamrożony szpinak, przykryj i duś do miękkości.
    4. Czosnek wyciśnij i dodaj do szpinaku, lekko posól, pieprz.
    5. W osobnym rondlu stop masło, dodaj uduszony szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem.
    6. Do szpinaku dodaj gorący makaron, posiekaną bazylię i natkę pietruszki.

    Spaghetti podawaj od razu po przygotowaniu.

    Spaghetti z papryką i oliwą

    Produkty:

    • paczka makaronu spaghetti
    • po 1 czerwonej i żółtej papryce
    • oliwa
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 papryczki peperoncino
    • duża garść zielonych oliwek
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • pieprz

    Przygotowanie:

    1. Spaghetti ugotuj al dente.
    2. Papryki umyj, oczyść z pestek i błon papryki.
    3. Rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż lekko zgniecione ząbki czosnku, peperoncino i paprykę.
    4. Ogrzej dużą miskę, wlej do niej kilka łyżek oliwy, mieszaj z pokrojonymi oliwkami, odcedzonym gorącym makaronem i usmażoną papryką (peperoncino i czosnek usuwamy) oraz natką. Przed podaniem oprósz pieprzem.

    Smacznego!

    Źródło: „Moje Gotowanie”, wydanie nr 2,-02-2013

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Poprzedni artykuł
    Następny artykuł

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza