KulinariaSpaghetti w dwóch odsłonach – spaghetti ze szpinakiem oraz...

Spaghetti w dwóch odsłonach – spaghetti ze szpinakiem oraz spaghetti z papryką i oliwą

-

Spaghetti to jeden z ponad 300 rodzajów zarejestrowanych makaronów we Włoszech. Jest produkowany ze specjalnego rodzaju mąki (semoliny), dzięki temu po przegotowaniu nie zmienia kształtu, koloru i sprężystości.

Spaghetti ze szpinakiem

Produkty:

  • 1 paczka makaronu spaghetti
  • sól
  • szalotka
  • oliwa
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 8 łyżek masła
  • szklanka kremówki
  • 15 dag świeżego startego parmezanu
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Spaghetti ugotuj al dente. Przecedź.
  2. Szalotkę posiekaj, zeszklij na niewielkiej ilości oliwy.
  3. Dodaj zamrożony szpinak, przykryj i duś do miękkości.
  4. Czosnek wyciśnij i dodaj do szpinaku, lekko posól, pieprz.
  5. W osobnym rondlu stop masło, dodaj uduszony szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Do szpinaku dodaj gorący makaron, posiekaną bazylię i natkę pietruszki.

Spaghetti podawaj od razu po przygotowaniu.

Spaghetti z papryką i oliwą

Produkty:

  • paczka makaronu spaghetti
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki peperoncino
  • duża garść zielonych oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Spaghetti ugotuj al dente.
  2. Papryki umyj, oczyść z pestek i błon papryki.
  3. Rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż lekko zgniecione ząbki czosnku, peperoncino i paprykę.
  4. Ogrzej dużą miskę, wlej do niej kilka łyżek oliwy, mieszaj z pokrojonymi oliwkami, odcedzonym gorącym makaronem i usmażoną papryką (peperoncino i czosnek usuwamy) oraz natką. Przed podaniem oprósz pieprzem.

Smacznego!

Źródło: „Moje Gotowanie”, wydanie nr 2,-02-2013

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Najnowsze artykuły

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Musisz przeczytać

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie