Spaghetti to jeden z ponad 300 rodzajów zarejestrowanych makaronów we Włoszech. Jest produkowany ze specjalnego rodzaju mąki (semoliny), dzięki temu po przegotowaniu nie zmienia kształtu, koloru i sprężystości.
Spaghetti ze szpinakiem
Produkty:
- 1 paczka makaronu spaghetti
- sól
- szalotka
- oliwa
- 20 dag mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
- 8 łyżek masła
- szklanka kremówki
- 15 dag świeżego startego parmezanu
- kilka liści świeżej bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Spaghetti ugotuj al dente. Przecedź.
- Szalotkę posiekaj, zeszklij na niewielkiej ilości oliwy.
- Dodaj zamrożony szpinak, przykryj i duś do miękkości.
- Czosnek wyciśnij i dodaj do szpinaku, lekko posól, pieprz.
- W osobnym rondlu stop masło, dodaj uduszony szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do szpinaku dodaj gorący makaron, posiekaną bazylię i natkę pietruszki.
Spaghetti podawaj od razu po przygotowaniu.
Spaghetti z papryką i oliwą
Produkty:
- paczka makaronu spaghetti
- po 1 czerwonej i żółtej papryce
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki peperoncino
- duża garść zielonych oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
Przygotowanie:
- Spaghetti ugotuj al dente.
- Papryki umyj, oczyść z pestek i błon papryki.
- Rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż lekko zgniecione ząbki czosnku, peperoncino i paprykę.
- Ogrzej dużą miskę, wlej do niej kilka łyżek oliwy, mieszaj z pokrojonymi oliwkami, odcedzonym gorącym makaronem i usmażoną papryką (peperoncino i czosnek usuwamy) oraz natką. Przed podaniem oprósz pieprzem.
Smacznego!
Źródło: „Moje Gotowanie”, wydanie nr 2,-02-2013