Przepis dla najbardziej wybrednych gości – spaghetti z owocami morza. Jeśli potrzebujesz czegoś wykwintnego, ale łatwego i szybkiego w przygotowaniu – wypróbuj przepis na spaghetti z małżami lub spaghetti z krewetkami.

Spaghetti z małżami

Składniki

  • makaron spaghetti – 250 g
  • małe małże – 300 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • przecier pomidorowy – 300 ml
  • cebula – 1 sztuka
  • natka pietruszki, siekana
  • oliwa
  • pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Rozgrzej patelnię, dodaj nieco oliwy i podsmaż cebulę oraz czosnek.
  3. Dodaj małże, przecier pomidorowy, sól i pieprz.
  4. Całość duś na wolnym ogniu przez 5 minut.
  5. Do gotowego sosu dodaj makaron i posyp natką pietruszki.

Spaghetti z krewetkami

Składniki

  • makaron spaghetti – 250 g
  • krewetki – 500 g
  • masło – 2 łyżki
  • natka pietruszki, siekana
  • czosnek – 3 ząbki
  • sok z cytryny
  • białe wino – 75 ml
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj natkę pietruszki i posiekany czosnek.
  3. Po chwili dodaj krewetki i smaż je z czosnkiem i pietruszką 4 minuty.
  4. Na patelnię dodaj sok z cytryny i białe wino.
  5. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Przepisy dostarczyła firma Międzybrodzki Makaron