Przepis dla najbardziej wybrednych gości – spaghetti z owocami morza. Jeśli potrzebujesz czegoś wykwintnego, ale łatwego i szybkiego w przygotowaniu – wypróbuj przepis na spaghetti z małżami lub spaghetti z krewetkami.
Spaghetti z małżami
Składniki
- makaron spaghetti – 250 g
- małe małże – 300 g
- czosnek – 2 ząbki
- przecier pomidorowy – 300 ml
- cebula – 1 sztuka
- natka pietruszki, siekana
- oliwa
- pieprz, sól
Przygotowanie
- Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Rozgrzej patelnię, dodaj nieco oliwy i podsmaż cebulę oraz czosnek.
- Dodaj małże, przecier pomidorowy, sól i pieprz.
- Całość duś na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Do gotowego sosu dodaj makaron i posyp natką pietruszki.
Spaghetti z krewetkami
Składniki
- makaron spaghetti – 250 g
- krewetki – 500 g
- masło – 2 łyżki
- natka pietruszki, siekana
- czosnek – 3 ząbki
- sok z cytryny
- białe wino – 75 ml
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj natkę pietruszki i posiekany czosnek.
- Po chwili dodaj krewetki i smaż je z czosnkiem i pietruszką 4 minuty.
- Na patelnię dodaj sok z cytryny i białe wino.
- Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Przepisy dostarczyła firma Międzybrodzki Makaron