Strona głównaKulinariaStawiamy na ryby – pstrąg pieczony w folii aluminiowej z sałatą lodową

    Stawiamy na ryby – pstrąg pieczony w folii aluminiowej z sałatą lodową

    Pstrąg pieczony jest idealnym daniem na postny piątek (lub dowolny inny dzień). Łatwość przygotowania potraw z pstrąga w pełni tłumaczy popularność tej ryby. Proponujemy przepis na pstrąga pieczonego w piekarniku, podawanego z sałatą lodową z pomidorami i sosem winegret.

    Pstrąg pieczony w folii

    Składniki

    • 4 świeże wypatroszone pstrągi około 200g każdy
    • 4 łyżki masła i 2 łyżki oliwy
    • sok z 1 cytryny
    • pół pęczka natki pietruszki
    • pół pęczka koperku
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Pstrągi umyj, odsącz na ręczniku papierowym, a następnie oprósz solą i pieprzem.
    2. 4 łyżki miękkiego masła wymieszaj z opłukanym i posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki.
    3. Otrzymaną masę włóż do kieszonek powstałych po wypatroszeniu ryb.
    4. Cztery kawałki folii aluminiowej (30cm x 30cm każdy) skrop roztopioną resztą masła lub oliwą.
    5. Na środku każdego kawałka folii ułóż przygotowanego pstrąga.
    6. Na pstrąga połóż plasterki cytryny.
    7. Zbierz razem brzegi folii i zawiń tak, by w środku pozostało trochę wolnej przestrzeni – dzięki temu pstrąg się upiecze, nie ugotuje.
    8. Zapakowane w folię pstrągi ułóż na blasze. Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

    Uwaga: Pstrąga możesz również upiec na grillu – jednak wtedy wybierz mniejsze pstrągi, lub trzymaj dłużej na grillu – duża sztuka może potrzebować nawet godziny na upieczenie!

    Pstrąga podawaj w folii z frytkami i sałatą lodową z pomidorami i winegretem.

    Sałata lodowa z pomidorami i sosem winegret

    Składniki

    • 1 sałata lodowa
    • 2 duże pomidory
    • pół małej cebuli
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 3 łyżki oliwy
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1-2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz, cukier

    Przygotowanie

    1. Przyrządż sos winegret:
      • cebulę bardzo drobno posiekaj,
      • wymieszaj z musztardą, solą, pieprzem, szczyptą cukru,
      • dodaj sok z cytryny oraz czosnek przeciśniętym przez wyciskarkę,
      • składniki wymieszaj, wlewając powoli oliwę.
    2. Sałatę oczyść, rozdziel liście, opłukaj i pozostaw na sicie. Gdy odcieknie woda, porwij sałatę na kawałki.
    3. Umyte pomidory przetnij na pół, usuń kawałki przy szypułkach, a następnie potnij w ósemki.
    4. Sałatę delikatnie przemieszaj z pomidorami i zalej całość sosem winegret.

    Smacznego !

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,924ObserwującyObserwuj