Pstrąg pieczony jest idealnym daniem na postny piątek (lub dowolny inny dzień). Łatwość przygotowania potraw z pstrąga w pełni tłumaczy popularność tej ryby. Proponujemy przepis na pstrąga pieczonego w piekarniku, podawanego z sałatą lodową z pomidorami i sosem winegret.
Pstrąg pieczony w folii
Składniki
- 4 świeże wypatroszone pstrągi około 200g każdy
- 4 łyżki masła i 2 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Pstrągi umyj, odsącz na ręczniku papierowym, a następnie oprósz solą i pieprzem.
- 4 łyżki miękkiego masła wymieszaj z opłukanym i posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki.
- Otrzymaną masę włóż do kieszonek powstałych po wypatroszeniu ryb.
- Cztery kawałki folii aluminiowej (30cm x 30cm każdy) skrop roztopioną resztą masła lub oliwą.
- Na środku każdego kawałka folii ułóż przygotowanego pstrąga.
- Na pstrąga połóż plasterki cytryny.
- Zbierz razem brzegi folii i zawiń tak, by w środku pozostało trochę wolnej przestrzeni – dzięki temu pstrąg się upiecze, nie ugotuje.
- Zapakowane w folię pstrągi ułóż na blasze. Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Uwaga: Pstrąga możesz również upiec na grillu – jednak wtedy wybierz mniejsze pstrągi, lub trzymaj dłużej na grillu – duża sztuka może potrzebować nawet godziny na upieczenie!
Pstrąga podawaj w folii z frytkami i sałatą lodową z pomidorami i winegretem.
Sałata lodowa z pomidorami i sosem winegret
Składniki
- 1 sałata lodowa
- 2 duże pomidory
- pół małej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
- Przyrządż sos winegret:
- cebulę bardzo drobno posiekaj,
- wymieszaj z musztardą, solą, pieprzem, szczyptą cukru,
- dodaj sok z cytryny oraz czosnek przeciśniętym przez wyciskarkę,
- składniki wymieszaj, wlewając powoli oliwę.
- Sałatę oczyść, rozdziel liście, opłukaj i pozostaw na sicie. Gdy odcieknie woda, porwij sałatę na kawałki.
- Umyte pomidory przetnij na pół, usuń kawałki przy szypułkach, a następnie potnij w ósemki.
- Sałatę delikatnie przemieszaj z pomidorami i zalej całość sosem winegret.
Smacznego !