Jeśli chcesz szybko przygotować coś słodkiego, nie ma chyba nic prostszego. Mała ilość składników, prosty sposób wykonania, a do tego smak przypomina wypieki z dzieciństwa. Domowej roboty rogaliki to doskonały dodatek do popołudniowej kawy 🙂

Składniki

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 kostka palmy (zimna)
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • Marmolada lub budyń
  • Cukier puder

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, palmę posiekać, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce. Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na bardzo cienki placek i podzielić na 8 części. Nałożyć na nie trochę marmolady lub budyniu. Uformować rogalik , zwijając ciasto do środka. Piec ok. 30 minut na złoty kolor w temperaturze 210 stopni.

Gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem.

Smacznego!