Jeśli chcesz szybko przygotować coś słodkiego, nie ma chyba nic prostszego. Mała ilość składników, prosty sposób wykonania, a do tego smak przypomina wypieki z dzieciństwa. Domowej roboty rogaliki to doskonały dodatek do popołudniowej kawy 🙂
Składniki
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 kostka palmy (zimna)
- 1 szklanka śmietany 18%
- Marmolada lub budyń
- Cukier puder
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać, palmę posiekać, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce. Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na bardzo cienki placek i podzielić na 8 części. Nałożyć na nie trochę marmolady lub budyniu. Uformować rogalik , zwijając ciasto do środka. Piec ok. 30 minut na złoty kolor w temperaturze 210 stopni.
Gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem.
Smacznego!