Suflet ze szpinakiem

    -

    Suflet ze szpinakiem to potrawa delikatna dla twojego podniebienia i radość dla twojej rodziny.

    Produkty:

    • 6 jajek
    • 500 g szpinaku
    • 250 ml słodkiej śmietany 18%
    • 3 łyżki mąki
    • 2 łyżka masła
    • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
    • 1 łyżka masła do smarowania formy
    • 1 łyżka mąki do posypania formy

    Przygotowanie:

    1. Ze szpinaku usuń twarde łodygi. Liście opłucz, zalej 2 litrami osolonego wrzątku i gotuj 5 minut. Następnie odcedź na sicie, mocno odciśnij i drobno posiekaj.
    2. Mąkę dokładniej wymieszaj z kilkoma łyżkami śmietany i wlej do reszty śmietany, zagotowanej z masłem w rondlu.
    3. Ogień zmniejsz do minimum i gotuj 6 minut, cały czas ubijając trzepaczką.
    4. Następnie zdejmij z ognia i po 6 minutach, ubijając trzepaczką dodawaj po jednym żółtku.
    5. Masę żółtkowo-śmietanową połącz ze szpinakiem i dopraw do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wszystko bardzo ostrożnie, ale dokładnie przemieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami.
    6. Żaroodporną formę do sufletu posmaruj masłem i oprósz mąką, do wysokości 2/3 napełnij naczynie masą.
    7. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i wstaw suflet. Piecz go 20 minut, aż suflet wyrośnie ponad brzeg formy, a wierzch się przyrumieni.
    8. Suflet ostrożnie wyjmij z pieca, żeby nie opadł. Podawaj gorący.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Poprzedni artykuł
    Następny artykuł

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza