Suflet ze szpinakiem to potrawa delikatna dla twojego podniebienia i radość dla twojej rodziny.
Produkty:
- 6 jajek
- 500 g szpinaku
- 250 ml słodkiej śmietany 18%
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżka masła
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła do smarowania formy
- 1 łyżka mąki do posypania formy
Przygotowanie:
- Ze szpinaku usuń twarde łodygi. Liście opłucz, zalej 2 litrami osolonego wrzątku i gotuj 5 minut. Następnie odcedź na sicie, mocno odciśnij i drobno posiekaj.
- Mąkę dokładniej wymieszaj z kilkoma łyżkami śmietany i wlej do reszty śmietany, zagotowanej z masłem w rondlu.
- Ogień zmniejsz do minimum i gotuj 6 minut, cały czas ubijając trzepaczką.
- Następnie zdejmij z ognia i po 6 minutach, ubijając trzepaczką dodawaj po jednym żółtku.
- Masę żółtkowo-śmietanową połącz ze szpinakiem i dopraw do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wszystko bardzo ostrożnie, ale dokładnie przemieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami.
- Żaroodporną formę do sufletu posmaruj masłem i oprósz mąką, do wysokości 2/3 napełnij naczynie masą.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni i wstaw suflet. Piecz go 20 minut, aż suflet wyrośnie ponad brzeg formy, a wierzch się przyrumieni.
- Suflet ostrożnie wyjmij z pieca, żeby nie opadł. Podawaj gorący.
Smacznego!