Święta to ważny i radosny okres. Tradycje przekazywane są z pokolenia na pokolenie, z pośród nich kluczową rolę odgrywają potrawy na wigilijnym stole. My zdradzamy przepis na świąteczne łazanki z kapustą i grzybami.

Składniki:

  • makaron łazanka – 250g
  • kapusta kiszona – 500g
  • grzyby suszone -50g
  • cebula średnia – 2 szt.
  • masło – 2 łyżki
  • pieprz ziołowy – 1 płaska łyżeczka
  • sól, pieprz czarny do smaku

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić.

Kapustę ugotować do miękkości, wystudzić, odcisnąć i drobno pokroić. Osobno ugotować grzyby i pokroić w paseczki. Na maśle usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, grzyby i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość chwilkę poddusić, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.