Święta już tuż tuż! – przepis na wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

    -

    Święta to ważny i radosny okres. Tradycje przekazywane są z pokolenia na pokolenie, z pośród nich kluczową rolę odgrywają potrawy na wigilijnym stole. My zdradzamy przepis na świąteczne łazanki z kapustą i grzybami.

    Składniki:

    • makaron łazanka – 250g
    • kapusta kiszona – 500g
    • grzyby suszone -50g
    • cebula średnia – 2 szt.
    • masło – 2 łyżki
    • pieprz ziołowy – 1 płaska łyżeczka
    • sól, pieprz czarny do smaku

    Wykonanie:

    Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić.

    Kapustę ugotować do miękkości, wystudzić, odcisnąć i drobno pokroić. Osobno ugotować grzyby i pokroić w paseczki. Na maśle usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, grzyby i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość chwilkę poddusić, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem.

    Smacznego!

    Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza