Święta to ważny i radosny okres. Tradycje przekazywane są z pokolenia na pokolenie, z pośród nich kluczową rolę odgrywają potrawy na wigilijnym stole. My zdradzamy przepis na świąteczne łazanki z kapustą i grzybami.
Składniki:
- makaron łazanka – 250g
- kapusta kiszona – 500g
- grzyby suszone -50g
- cebula średnia – 2 szt.
- masło – 2 łyżki
- pieprz ziołowy – 1 płaska łyżeczka
- sól, pieprz czarny do smaku
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
Kapustę ugotować do miękkości, wystudzić, odcisnąć i drobno pokroić. Osobno ugotować grzyby i pokroić w paseczki. Na maśle usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, grzyby i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość chwilkę poddusić, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.