Sylwestrowe przekąski

    Sylwester to data wyczekiwana na całym świecie. Towarzyszą mu liczne miejskie zabawy, bale i domowe prywatki. Menu na takie okazje również musi być odpowiednio dobrane – tak, aby było smaczne i jednocześnie nie wymagało zbyt wiele pracy. Jakie potrawy najlepiej przygotować w ostatni dzień roku, radzi ekspert kulinarny – Piotr Ceranowicz.

    Tradycja świętowania

    31 grudnia jest dniem wyczekiwanym przez większość z nas. Świętuje się wówczas odejście starego roku, a hucznie wita nadejście nowego. W Polsce tradycje uroczystego obchodzenia sylwestra zapoczątkowała staropolska szlachta, która to tego dnia organizowała wystawne przyjęcia. W towarzystwie odpowiednich potraw i trunków świętowała wówczas odejście starego roku. W mniej zamożnych gospodarstwach również odbywały się spotkania, choć charakterem bardziej przypominały one odświętny wieczór spędzony z bliskimi niż huczną zabawę.

    Sylwester od kuchni

    Dziś nieco zmieniło się sylwestrowe menu i coraz częściej prym wiodą małe i szybkie w przygotowaniu przekąski. Mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i zimno, a swoim wygodnym kształtem świetnie sprawdzą się na mniejszych i większych przyjęciach. Jak potwierdza sam ekspert kulinarny marki Lubella, Piotr Ceranowicz:

    Dziś na przyjęciach rządzą potrawy kolorowe. Warto tu wspomnieć chociażby o granacie, który jest świetnym rozwiązaniem dla osób lubiących w prosty sposób nadawać daniu świeżego akcentu. Co więcej, jego intensywna barwa znakomicie sprawdza się jako dekoracja na przykład małych przekąsek. W tym roku prawdziwym trendem są mini odpowiedniki tradycyjnych potraw – kanapeczki, małe sałatki, mini roladki czy też kuleczki makaronowe, które są bardzo proste w przygotowaniu, a z pewnością swoją formą zachwycą gości.

    Co zatem warto przygotować w tym roku na sylwestrowy stół? Szczegóły poniżej.

    Ostatni dzień roku

    Sylwester to dobra okazja, by trochę zaszaleć w kuchni i wykorzystać bardziej finezyjne produkty niż na co dzień. Przygotowanie na przykład małych sałatek będzie świetnym rozwiązaniem zarówno na mniejsze, jak i większe przyjęcia. Piotr Ceranowicz poleca na tę okazję przepis z wykorzystaniem makaronu Lubella, słodkich ziemniaczków, kurczaka a także pleśniowego sera. Dzięki temu zachwycimy gości swoim nowoczesnym podejściem do sylwestrowych przekąsek, jak i nadchodzącego nowego roku.

    Małe sałatki makaronowe z granatem i kozim serem

    Składniki :

    • Makaron Lubella Classic Świdry 400g
    • 2 słodkie ziemniaki
    • 2 granaty
    • 2 piersi z kurczaka
    • Kozi ser pleśniowy
    • Garść kolendry
    • Sok z 2 cytryn
    • Oliwa z oliwek
    • Sól, pieprz, cukier
    • Olej

    Przygotowanie :

    1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy w głębokim tłuszczu do miękkości (ok. 10 minut). W tym czasie przygotowujemy makaron wg zaleceń producenta.
    2. Pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kiedy będzie już gotowy, porcjujemy go na małe kawałki. Granat z kolei przekrajamy na pół i przy pomocy wałka lub drewnianej łyżki wydobywamy z pestki.
    3. Makaron mieszamy z ziemniakami, kurczakiem oraz granatem. Całość doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i cukrem. Gotowe sałatki przekładamy do małych pojemniczków lub miseczek i dekorujemy kozim serem oraz kolendrą.

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,918ObserwującyObserwuj