Szybki obiad, który zrobisz w mniej niż pół godziny

    -

    Czas jest dziś towarem deficytowym. Z tego powodu w wielu sferach życia zmuszeni jesteśmy do improwizacji. Na szczęście gotowanie nie musi zaliczać się w poczet tej kategorii, dlatego prezentujemy kilka inspiracji na szybki obiad, do przygotowania którego wystarczy maksymalnie pół godziny!

    Drobiowe szaszłyki z tymiankiem

    Nasza pierwsza propozycja z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom drobiu i ziołowych aromatów. Drobiowe szaszłyki z tymiankiem przygotujesz w kilkanaście minut, pod warunkiem, że dzień wcześniej zamarynujesz mięso. Do przyrządzania 4 w porcji potrzebne ci będzie 500 g piersi z kurczaka, żółta i czerwona papryka, cebula oraz sprawdzona kostka mięsna, na przykład Kostka Mięsna WINIARY. Nie zapomnij również o aromatycznych przyprawach!

    Kostkę należy rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, a następnie dodać do niej liść laurowy, posiekany czosnek oraz tymianek i zaczekać, aż wywar się ostudzi. Kurczaka pokrój w tym czasie z dużą kostkę i zalej bulionem, po czym odstaw go do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Następnie wystarczy jedynie nadziać kawałki piersi na patyczki do szaszłyków wraz z pokrojoną w dużą kostkę papryką i krążkami cebuli. Szaszłyki dopraw do smaku pieprzem i solą, a następnie smaż na patelni grillowej przez około kwadrans.

    Kaszotto buraczkowe z fetą i orzechami włoskimi

    Kaszotto to kolejny sprawdzony przepis na szybki obiad. Tym razem skorzystamy z gotowego rozwiązania, którym jest mieszanka Kaszotto Buraczkowe. Do jego przygotowania potrzebujemy jeszcze orzechów włoskich, sera feta, masła, a do dekoracji przyda się także świeża mięta.

    Ulubioną kaszę zagotuj pod przykryciem w niecałym litrze wody. Gotowanie powinno trwać około 20 minut i odbywać się na małym ogniu, choć zależy to też od rodzaju wybranej kaszy. Następnie do garnka dodaj gotową mieszankę, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut od czasu zagotowania. Teraz kaszotto jest już gotowe. Aby było jeszcze smaczniejsze, dodaj do niego 20 g miękkiego masła, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Polecamy podawanie kaszotto z serem feta i pokruszonymi orzechami włoskimi. Do dekoracji świetnie sprawdzi się natomiast świeża mięta. Palce lizać!

    Zupa pieczarkowa z makaronem

    Na naszej liście nie mogło oczywiście zabraknąć zupy. Tym razem będzie to zupa pieczarkowa, ponieważ można ją łatwo przygotować, a jest przy tym sycąca i aromatyczna. Do realizacji przepisu potrzebny będzie jarzynowy wywar, pieczarki, drobny makaron, cebula, czosnek, masło, śmietana 18%, a także natka pietruszki i pieprz.

    Wywar z warzyw zagotuj, a w międzyczasie oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki. Cebulę najlepiej pokroić w paski, a czosnek w plastry. Podsmaż składniki na patelni, a następnie wymieszaj z wywarem jarzynowym. Teraz wystarczy 15 minut gotowania, dodanie 100 ml śmietany i ponowne zagotowanie. Na końcu dopraw zupę pieprzem oraz natką pietruszki. To wszystko! Możesz już podawać tę szybką potrawę swoim bliskim.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Popularne kategorie

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza