Tanie gotowanie – dania z morszczuka

    -

    Czy jest możliwe ugotowanie obiadu taniego, pożywnego i na dodatek smacznego? Oczywiście, że tak. Nie musisz kupować najdroższych mięs czy ryb, żeby twoje posiłki były smaczne.

    Zaczynamy więc akcję – przepisy na tanie gotowanie. Dzisiaj dania z morszczuka.

    Filet z morszczuka z ziemniakami

    Produkty

    • 7 ziemniaków,
    • 70 dag mrożonych filetów z morszczuka,
    • 2 szklanki mleka,
    • 2 małe cebule,
    • 2 łyżki margaryny,
    • 2 łyżki natki pietruszki,
    • sól.

    Przygotowanie

    1. Nierozmrożone filety umyć, osuszyć i posolić.
    2. Ziemniaki umyte i obrane pokroić w plastry, a cebule poszatkować.
    3. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem ułożyć filety, na nich ziemniaki i cebule, posolić i zalać mlekiem.
    4. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec 1 godzinę.
    5. Zapiekankę posypać natką pietruszki i tak podawać.

    Zapiekanka z morszczukiem

    Produkty

    • 30 dag ryżu,
    • brokuł,
    • 60 dag morszczuka,
    • 1 cytryna,
    • 3 pomidory,
    • 2 łyżki masła,
    • 2 łyżki mąki,
    • szklanka bulionu warzywnego,
    • szklanka mleka,
    • 2,5 łyżki musztardy,
    • 2 łyżeczki cukru,
    • sól, pieprz,
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    • 2 łyżki posiekanego koperku,
    • tłuszcz do wysmarowania formy.

    Przygotowanie

    1. Ryż ugotować.
    2. Brokuł podzielić na różyczki i odciąć łodyżki. Łodygi obrać i pokroić w kostkę. Różyczki i pokrojone łodyżki ugotować w osolonej wodzie.
    3. Filet opłukać zimną wodą, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Następnie pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem.
    4. Pomidory zaparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
    5. W rondlu rozpuścić masło, dodać odrobinę mąki i zasmażyć. Mieszając (najlepiej trzepaczką) powoli wlewać bulion i mleko. Nie przerywając mieszania gotować, aż powstanie gładki, gęsty sos. Do smaku przyprawić go musztardą, cukrem, pieprzem, ewentualnie szczyptą soli. Dodać natkę pietruszki i koperek.
    6. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układać kolejno: ryż, ryby, brokuł i pomidory. Tak ułożoną potrawę polać sosem.
    7. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i zapiekać 15 minut.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza