Czy jest możliwe ugotowanie obiadu taniego, pożywnego i na dodatek smacznego? Oczywiście, że tak. Nie musisz kupować najdroższych mięs czy ryb, żeby twoje posiłki były smaczne.
Zaczynamy więc akcję – przepisy na tanie gotowanie. Dzisiaj dania z morszczuka.
Filet z morszczuka z ziemniakami
Produkty
- 7 ziemniaków,
- 70 dag mrożonych filetów z morszczuka,
- 2 szklanki mleka,
- 2 małe cebule,
- 2 łyżki margaryny,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- sól.
Przygotowanie
- Nierozmrożone filety umyć, osuszyć i posolić.
- Ziemniaki umyte i obrane pokroić w plastry, a cebule poszatkować.
- W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem ułożyć filety, na nich ziemniaki i cebule, posolić i zalać mlekiem.
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec 1 godzinę.
- Zapiekankę posypać natką pietruszki i tak podawać.
Zapiekanka z morszczukiem
Produkty
- 30 dag ryżu,
- brokuł,
- 60 dag morszczuka,
- 1 cytryna,
- 3 pomidory,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- szklanka bulionu warzywnego,
- szklanka mleka,
- 2,5 łyżki musztardy,
- 2 łyżeczki cukru,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- tłuszcz do wysmarowania formy.
Przygotowanie
- Ryż ugotować.
- Brokuł podzielić na różyczki i odciąć łodyżki. Łodygi obrać i pokroić w kostkę. Różyczki i pokrojone łodyżki ugotować w osolonej wodzie.
- Filet opłukać zimną wodą, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Następnie pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem.
- Pomidory zaparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
- W rondlu rozpuścić masło, dodać odrobinę mąki i zasmażyć. Mieszając (najlepiej trzepaczką) powoli wlewać bulion i mleko. Nie przerywając mieszania gotować, aż powstanie gładki, gęsty sos. Do smaku przyprawić go musztardą, cukrem, pieprzem, ewentualnie szczyptą soli. Dodać natkę pietruszki i koperek.
- W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układać kolejno: ryż, ryby, brokuł i pomidory. Tak ułożoną potrawę polać sosem.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni i zapiekać 15 minut.
Smacznego!