Tanie gotowanie. Lubisz wątróbkę? Sprawdź przepisy na wątróbkę zapiekaną w cieście oraz szaszłyki z wątróbki

-

Wątróbka to dobry pomysł na szybki i tani obiad. Nie wiesz jak ją przyrządzić? Specjalnie dla ciebie publikujemy dwa przepisy: wątróbka zapiekana w cieście oraz szaszłyki z wątróbki.

Wątróbka zapiekana w cieście

Składniki

  • 30 dag wątróbki z kurczaka
  • 1/4 szklanki mąki
  • 15 dag boczku wędzonego w plastrach
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • pieprz, sól
  • 3 jajka

Do ciasta

  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 łyżki bułki tartej do posypania

Przygotowanie

  1. Do rondla włożyć 3 łyżki masła i podgrzać. Wrzucić pokrojoną w kostkę wątróbkę, boczek, drobno pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć mieszając 5 minut.
  2. Mieszając wsypywać powoli mąkę ¼ szklanki i smażyć 1 minutę.
  3. Następnie zdjąć z ognia, dodać sok pomidorowy, koncentrat bazylię, wymieszać i doprawić cukrem, pieprzem i solą.
  4. Ponownie gotować, 2 minuty od momentu wrzenia. Potem wystudzić.
  5. Do innego garnka wlać 2/3 szklanki wody, dodać 2 łyżki masła. Mieszając wsypywać mąkę, łyżeczkę soli i zagotować. Potem to wystudzić i połączyć tę masę z rozmąconymi jajkami. Ciasto, które powstało przełożyć do, wcześniej natłuszczonego, żaroodpornego naczynia.
  6. Na cieście rozłożyć przestudzoną wątróbkę i posypać serem oraz bułką tartą.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 40 minut.

Szaszłyki z wątróbki

Produkty

  • 60 dag wątróbek drobiowych
  • 40 dag wędzonego boczku
  • 50 dag małych pieczarek
  • sól, pieprz
  • przyprawa prowansalska
  • olej

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyścić.
  2. Z wątróbek usunąć żyłki i błonki, pokroić na jednakowej wielkości kawałki.
  3. Boczek pokroić na cieniutkie plasterki.
  4. Kawałki wątróbki owinąć w plasterki boczku i nadziewać na szpadki na przemian z pieczarkami, tak by na końcach szpadek była pieczarka.
  5. Tak przygotowane szaszłyki z wątróbki posypać przyprawami, poukładać na wysmarowanej olejem blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Opiekać szaszłyki 20 minut, obracając co jakiś czas.
  6. Upieczone szaszłyki wyjąć i od razu podawać.

Smacznego!

Udostępnij ten artykuł

Ostatnie posty

Ostatnie komentarze

Nina NA Endometrioza