Strona głównaKulinariaTanie gotowanie. Lubisz wątróbkę? Sprawdź przepisy na wątróbkę zapiekaną w cieście oraz...

    Tanie gotowanie. Lubisz wątróbkę? Sprawdź przepisy na wątróbkę zapiekaną w cieście oraz szaszłyki z wątróbki

    Wątróbka to dobry pomysł na szybki i tani obiad. Nie wiesz jak ją przyrządzić? Specjalnie dla ciebie publikujemy dwa przepisy: wątróbka zapiekana w cieście oraz szaszłyki z wątróbki.

    Wątróbka zapiekana w cieście

    Składniki

    • 30 dag wątróbki z kurczaka
    • 1/4 szklanki mąki
    • 15 dag boczku wędzonego w plastrach
    • 3 łyżki masła
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 cebula
    • 2 małe ząbki czosnku
    • 2 szklanki soku pomidorowego
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka suszonej bazylii
    • pieprz, sól
    • 3 jajka

    Do ciasta

    • 3/4 szklanki mąki
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki żółtego sera
    • 2 łyżki masła
    • 2/3 szklanki wody
    • 2 łyżki bułki tartej do posypania

    Przygotowanie

    1. Do rondla włożyć 3 łyżki masła i podgrzać. Wrzucić pokrojoną w kostkę wątróbkę, boczek, drobno pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć mieszając 5 minut.
    2. Mieszając wsypywać powoli mąkę ¼ szklanki i smażyć 1 minutę.
    3. Następnie zdjąć z ognia, dodać sok pomidorowy, koncentrat bazylię, wymieszać i doprawić cukrem, pieprzem i solą.
    4. Ponownie gotować, 2 minuty od momentu wrzenia. Potem wystudzić.
    5. Do innego garnka wlać 2/3 szklanki wody, dodać 2 łyżki masła. Mieszając wsypywać mąkę, łyżeczkę soli i zagotować. Potem to wystudzić i połączyć tę masę z rozmąconymi jajkami. Ciasto, które powstało przełożyć do, wcześniej natłuszczonego, żaroodpornego naczynia.
    6. Na cieście rozłożyć przestudzoną wątróbkę i posypać serem oraz bułką tartą.
    7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 40 minut.

    Szaszłyki z wątróbki

    Produkty

    • 60 dag wątróbek drobiowych
    • 40 dag wędzonego boczku
    • 50 dag małych pieczarek
    • sól, pieprz
    • przyprawa prowansalska
    • olej

    Przygotowanie

    1. Pieczarki oczyścić.
    2. Z wątróbek usunąć żyłki i błonki, pokroić na jednakowej wielkości kawałki.
    3. Boczek pokroić na cieniutkie plasterki.
    4. Kawałki wątróbki owinąć w plasterki boczku i nadziewać na szpadki na przemian z pieczarkami, tak by na końcach szpadek była pieczarka.
    5. Tak przygotowane szaszłyki z wątróbki posypać przyprawami, poukładać na wysmarowanej olejem blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Opiekać szaszłyki 20 minut, obracając co jakiś czas.
    6. Upieczone szaszłyki wyjąć i od razu podawać.

    Smacznego!

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,929ObserwującyObserwuj