Wątróbka to dobry pomysł na szybki i tani obiad. Nie wiesz jak ją przyrządzić? Specjalnie dla ciebie publikujemy dwa przepisy: wątróbka zapiekana w cieście oraz szaszłyki z wątróbki.
Wątróbka zapiekana w cieście
Składniki
- 30 dag wątróbki z kurczaka
- 1/4 szklanki mąki
- 15 dag boczku wędzonego w plastrach
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 szklanki soku pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- pieprz, sól
- 3 jajka
Do ciasta
- 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2/3 szklanki wody
- 2 łyżki bułki tartej do posypania
Przygotowanie
- Do rondla włożyć 3 łyżki masła i podgrzać. Wrzucić pokrojoną w kostkę wątróbkę, boczek, drobno pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć mieszając 5 minut.
- Mieszając wsypywać powoli mąkę ¼ szklanki i smażyć 1 minutę.
- Następnie zdjąć z ognia, dodać sok pomidorowy, koncentrat bazylię, wymieszać i doprawić cukrem, pieprzem i solą.
- Ponownie gotować, 2 minuty od momentu wrzenia. Potem wystudzić.
- Do innego garnka wlać 2/3 szklanki wody, dodać 2 łyżki masła. Mieszając wsypywać mąkę, łyżeczkę soli i zagotować. Potem to wystudzić i połączyć tę masę z rozmąconymi jajkami. Ciasto, które powstało przełożyć do, wcześniej natłuszczonego, żaroodpornego naczynia.
- Na cieście rozłożyć przestudzoną wątróbkę i posypać serem oraz bułką tartą.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 40 minut.
Szaszłyki z wątróbki
Produkty
- 60 dag wątróbek drobiowych
- 40 dag wędzonego boczku
- 50 dag małych pieczarek
- sól, pieprz
- przyprawa prowansalska
- olej
Przygotowanie
- Pieczarki oczyścić.
- Z wątróbek usunąć żyłki i błonki, pokroić na jednakowej wielkości kawałki.
- Boczek pokroić na cieniutkie plasterki.
- Kawałki wątróbki owinąć w plasterki boczku i nadziewać na szpadki na przemian z pieczarkami, tak by na końcach szpadek była pieczarka.
- Tak przygotowane szaszłyki z wątróbki posypać przyprawami, poukładać na wysmarowanej olejem blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Opiekać szaszłyki 20 minut, obracając co jakiś czas.
- Upieczone szaszłyki wyjąć i od razu podawać.
Smacznego!