Tartaletki z truskawkami i śmietaną to pyszny deserek dla małych i dużych łasuchów.

Produkty:

  • 145 g mąki
  • 20 g cukru plus dodatkowa porcja do posypania
  • 100 g niesolonego miękkiego masła
  • drobno starta skórka z 1 cytryny plus 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 145 ml śmietany kremówki
  • 225 g przekrojonych na pół truskawek
  • 4 łyżki dżemu malinowego

Przygotowanie:

  1. Mąkę i cukier przesiej do miski. Połącz z masłem, sokiem cytrynowym i ugniataj do uzyskania gładkiego ciasta.
  2. Na oprószonej mąką stolnicy ciasto cienko rozwałkuj. Podziel je na 4 części i wyłóż nim formy na tartaletki. Każdą przykryj papierem do pieczenia, obciąż grochem lub fasolą tak, żeby ciasto nie urosło i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
  3. Następnie usuń papier, groch i piecz jeszcze 3-5 minut, aż się zarumienią.
  4. Gotowe spody odstaw do ostudzenia na 15 minut, a następnie wyjmij z foremki.
  5. Śmietanę ubij ze skórką cytrynową. Przełóż do spodów i przykryj truskawkami.
  6. Dżem rozpuść z 1 łyżką wody na małym ogniu. Następnie przelej przez sitko, delikatnie ostudź i polej truskawki.
  7. Całość posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło: ”Szybko i smacznie – zabawne dania”, wydawnictwo Olesiejuk