Tartaletki z truskawkami i śmietaną to pyszny deserek dla małych i dużych łasuchów.
Produkty:
- 145 g mąki
- 20 g cukru plus dodatkowa porcja do posypania
- 100 g niesolonego miękkiego masła
- drobno starta skórka z 1 cytryny plus 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 145 ml śmietany kremówki
- 225 g przekrojonych na pół truskawek
- 4 łyżki dżemu malinowego
Przygotowanie:
- Mąkę i cukier przesiej do miski. Połącz z masłem, sokiem cytrynowym i ugniataj do uzyskania gładkiego ciasta.
- Na oprószonej mąką stolnicy ciasto cienko rozwałkuj. Podziel je na 4 części i wyłóż nim formy na tartaletki. Każdą przykryj papierem do pieczenia, obciąż grochem lub fasolą tak, żeby ciasto nie urosło i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
- Następnie usuń papier, groch i piecz jeszcze 3-5 minut, aż się zarumienią.
- Gotowe spody odstaw do ostudzenia na 15 minut, a następnie wyjmij z foremki.
- Śmietanę ubij ze skórką cytrynową. Przełóż do spodów i przykryj truskawkami.
- Dżem rozpuść z 1 łyżką wody na małym ogniu. Następnie przelej przez sitko, delikatnie ostudź i polej truskawki.
- Całość posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: ”Szybko i smacznie – zabawne dania”, wydawnictwo Olesiejuk