Tort z owocami sezonowymi i kremem z białej czekolady

    -

    Lekki i wytworny w swej prostocie deser na każdą okazję. Wyrazisty smak owoców sezonowych – porzeczek, malin i truskawek, równoważy subtelny krem z dodatkiem białej czekolady. Tort idealny każde letnie przyjęcie.

    Składniki

    • Spody tortowe jasne 400 g Dan Cake,
    • Dżem z czarnej porzeczki,
    • Jedno opakowanie serka mascarpone 250g,
    • Pół szklanki śmietanki kremówki 36%,
    • Pół szklanki cukru białego
    • 100 gram białej czekolady,
    • 1/2 szklanki herbaty malinowej,
    • 1 łyżeczka cukru,

    Przygotowanie

    1. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając powoli pół szklanki cukru. Następnie ostrożnie po łyżce dodajemy serek mascarpone, stale mieszając łyżką.
    2. Przygotowujemy poncz – do nasączenia biszkoptów. Starannie mieszając herbatę i łyżeczkę cukru. Czekoladę ucieramy na grubych oczkach tarki. Do dekoracji.
    3. Pierwszy spód tortowy marki Dan Cake układamy na tacy i nasączamy przygotowanym wcześniej pączem, nie za dużo by nie przemoczyć biszkoptu.
    4. Na spodzie równo rozsmarowujemy dżem porzeczkowy, następnie układamy 1/2 przygotowanego kremu, przykrywamy drugim nasączonym spodem Marki Dan Cake.
    5. Na wierzch i boki tortu nakładamy pozostały krem i wyrównujemy. Boki Tortu starannie obsypujemy wcześniej startą białą czekoladą.
    6. Na torcie układamy owoce sezonowe. Następnie schładzamy tort w lodówce.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza