Czy zawsze musisz podawać swoim gościom danie wymyślne, na którym pracujesz cały dzień? Wystarczy przygotować proste potrawy w sposób oryginalny, aby zrobić na twoich gościach niesamowite wrażenie. Tosty z pomidorami, mozzarellą i oliwkami należą właśnie do takich dań.
Produkty:
- 6 grubych kromek chleba (wszystko zależy od ilości gości)
- 1 ząbek czosnku zmiażdżony
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki pesto
- 13 plastrów mozzarelli
- 3 duże pomidory pokrojone w cienkie plastry
- 12 oliwek czarnych wydrylowanych
- pieprz
Przygotowanie:
- Pieczywo wstaw do lodówki na 2 godziny, musi się dobrze schłodzić.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Z pieczywa wytnij plastry o średnicy 5 cm. Czosnek połącz z oliwą. Tackę do pieczenia posmaruj połową powstałej mikstury, a drugą połową mikstury posmaruj plastry pieczywa.
- Plastry pieczywa ułóż na tatce. Pieczywo piecz około 10 minut, aż się zarumieni.
- Po upieczeniu pieczywo ostudź, posmaruj pesto, na koniec przykryj mozzarellą, pomidorami i oliwkami. Tosty dopraw pieprzem.
Smacznego!