Czy zawsze musisz podawać swoim gościom danie wymyślne, na którym pracujesz cały dzień? Wystarczy przygotować proste potrawy w sposób oryginalny, aby zrobić na twoich gościach niesamowite wrażenie. Tosty z pomidorami, mozzarellą i oliwkami należą właśnie do takich dań.

Produkty:

  • 6 grubych kromek chleba (wszystko zależy od ilości gości)
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki pesto
  • 13 plastrów mozzarelli
  • 3 duże pomidory pokrojone w cienkie plastry
  • 12 oliwek czarnych wydrylowanych
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pieczywo wstaw do lodówki na 2 godziny, musi się dobrze schłodzić.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Z pieczywa wytnij plastry o średnicy 5 cm. Czosnek połącz z oliwą. Tackę do pieczenia posmaruj połową powstałej mikstury, a drugą połową mikstury posmaruj plastry pieczywa.
  3. Plastry pieczywa ułóż na tatce. Pieczywo piecz około 10 minut, aż się zarumieni.
  4. Po upieczeniu pieczywo ostudź, posmaruj pesto, na koniec przykryj mozzarellą, pomidorami i oliwkami. Tosty dopraw pieprzem.

Smacznego!