Owoce morza to jedne z najsilniejszych afrodyzjaków. Na pewno krewetki ze szpinakiem wprowadzą nas w odpowiedni Walentynkowy nastrój. A dla tych, którzy nie przepadają za owocami morza proponujemy danie znacznie mniej egzotycznego – kotlety z kurczaka w sosie pomidorowym.
Krewetki ze szpinakiem
Składniki
- 100ml oliwy z oliwek
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
- 1 ząbek rozgniecionego czosnku
- 2 pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę
- 1 i 1/2 pęczka szpinaku (jeżeli nie mamy świeżego może być mrożony)
- 2 łyżki wytrawnego białego wina
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz czarny
- 500g krewetek bez skorupek
- cząstki cytryny do dekoracji
Przygotowanie
W głębokim rondlu podgrzać oliwę z oliwek, cebulę zasmażyć na brązowo. Dodać czerwoną paprykę, czosnek i pomidory, dusić 7 minut. Dodać szpinak, białe wino i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przykryć i pozostawić na małym ogniu 8-10 minut, aż szpinak stanie się miękki. Pozostałą oliwę mocno rozgrzać na patelni i wrzucać na nią krewetki. Smażyć około 3 minuty, mieszając. Przełożyć łyżką krewetki do szpinaku, wymieszać. Włożyć na półmisek, udekorować cząstkami cytryny.
Kotlety z kurczaka w sosie pomidorowym
Składniki – kotlety
- 500g mielonego mięsa kurczaka
- 1 starta na tarce średnia cebula
- 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżka wody
- oliwa do smażenia
Składniki – Sos
- drobno posiekana średnia cebula
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 440g pomidorów z puszki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie
Mięso, cebulę i pozostałe składniki włożyć do głębokiego naczynia, dobrze wyrobić. Wilgotnymi dłońmi formować małe, nieco spłaszczone kulki. Na patelni (najlepiej głębokiej), na mocno rozgrzanej oliwie smażyć mięso, aż przyrumieni się z obu stron. Przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić cebulę i czosnek, lekko podsmażyć, dodać pozostałe składniki sosu, doprowadzić do wrzenia. Dodać mięso. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Podawać na ugotowanym makaronie, może być spaghetti lub inny. Wszystko wedle uznania.
Smacznego!