KulinariaWalentynki na talerzu - krewetki czy kurczak?

Walentynki na talerzu – krewetki czy kurczak?

-

Owoce morza to jedne z najsilniejszych afrodyzjaków. Na pewno krewetki ze szpinakiem wprowadzą nas w odpowiedni Walentynkowy nastrój. A dla tych, którzy nie przepadają za owocami morza proponujemy danie znacznie mniej egzotycznego – kotlety z kurczaka w sosie pomidorowym.

Krewetki ze szpinakiem

Składniki

  • 100ml oliwy z oliwek
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek rozgniecionego czosnku
  • 2 pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę
  • 1 i 1/2 pęczka szpinaku (jeżeli nie mamy świeżego może być mrożony)
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz czarny
  • 500g krewetek bez skorupek
  • cząstki cytryny do dekoracji

Przygotowanie

W głębokim rondlu podgrzać oliwę z oliwek, cebulę zasmażyć na brązowo. Dodać czerwoną paprykę, czosnek i pomidory, dusić 7 minut. Dodać szpinak, białe wino i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przykryć i pozostawić na małym ogniu 8-10 minut, aż szpinak stanie się miękki. Pozostałą oliwę mocno rozgrzać na patelni i wrzucać na nią krewetki. Smażyć około 3 minuty, mieszając. Przełożyć łyżką krewetki do szpinaku, wymieszać. Włożyć na półmisek, udekorować cząstkami cytryny.

Kotlety z kurczaka w sosie pomidorowym

Składniki – kotlety

  • 500g mielonego mięsa kurczaka
  • 1 starta na tarce średnia cebula
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka wody
  • oliwa do smażenia

Składniki – Sos

  • drobno posiekana średnia cebula
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 440g pomidorów z puszki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie

Mięso, cebulę i pozostałe składniki włożyć do głębokiego naczynia, dobrze wyrobić. Wilgotnymi dłońmi formować małe, nieco spłaszczone kulki. Na patelni (najlepiej głębokiej), na mocno rozgrzanej oliwie smażyć mięso, aż przyrumieni się z obu stron. Przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić cebulę i czosnek, lekko podsmażyć, dodać pozostałe składniki sosu, doprowadzić do wrzenia. Dodać mięso. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Podawać na ugotowanym makaronie, może być spaghetti lub inny. Wszystko wedle uznania.

Smacznego!

Najnowsze artykuły

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Musisz przeczytać

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie