Wątróbka z malinami to smaczny pomysł na obiad dla tych, którzy mają dosyć nudy w kuchni.

Produkty:

  • 0,5 kg wątróbek gęsich
  • garść malin (mogą być mrożone)
  • 2 duże cebule
  • 1 słodka gruszka
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

  1. Wątróbki oczyść, umyj oprósz pieprzem. Otocz je w mące, podsmaż i odłóż na talerz.
  2. Cebulę obierz, umyj, pokrój w piórka i posól, oprósz pieprzem. Podsmaż cebulę na złoto.
  3. Gruszkę pokrój w łódeczkę, nie obieraj, wrzuć na patelnię do cebuli i razem podduś.
  4. Wątróbki dorzuć do pozostałych składników, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec dołóż maliny. Jak maliny zaczną puszczać sok- danie gotowe.
  5. Do wątróbki z malinami najlepiej smakuje swojski chleb.

Smacznego!

Źródło: ”Niebo w gębie – czyli przysmaki powiatu gdańskiego”, część IV. Stowarzyszenie „Żuławy Gdańskie”