Wątróbki z żuławskich gęsi z malinami

    -

    Wątróbka z malinami to smaczny pomysł na obiad dla tych, którzy mają dosyć nudy w kuchni.

    Produkty:

    • 0,5 kg wątróbek gęsich
    • garść malin (mogą być mrożone)
    • 2 duże cebule
    • 1 słodka gruszka
    • sól, pieprz, majeranek

    Przygotowanie:

    1. Wątróbki oczyść, umyj oprósz pieprzem. Otocz je w mące, podsmaż i odłóż na talerz.
    2. Cebulę obierz, umyj, pokrój w piórka i posól, oprósz pieprzem. Podsmaż cebulę na złoto.
    3. Gruszkę pokrój w łódeczkę, nie obieraj, wrzuć na patelnię do cebuli i razem podduś.
    4. Wątróbki dorzuć do pozostałych składników, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec dołóż maliny. Jak maliny zaczną puszczać sok- danie gotowe.
    5. Do wątróbki z malinami najlepiej smakuje swojski chleb.

    Smacznego!

    Źródło: ”Niebo w gębie – czyli przysmaki powiatu gdańskiego”, część IV. Stowarzyszenie „Żuławy Gdańskie”

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza