Wątróbka z malinami to smaczny pomysł na obiad dla tych, którzy mają dosyć nudy w kuchni.
Produkty:
- 0,5 kg wątróbek gęsich
- garść malin (mogą być mrożone)
- 2 duże cebule
- 1 słodka gruszka
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
- Wątróbki oczyść, umyj oprósz pieprzem. Otocz je w mące, podsmaż i odłóż na talerz.
- Cebulę obierz, umyj, pokrój w piórka i posól, oprósz pieprzem. Podsmaż cebulę na złoto.
- Gruszkę pokrój w łódeczkę, nie obieraj, wrzuć na patelnię do cebuli i razem podduś.
- Wątróbki dorzuć do pozostałych składników, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec dołóż maliny. Jak maliny zaczną puszczać sok- danie gotowe.
- Do wątróbki z malinami najlepiej smakuje swojski chleb.
Smacznego!
Źródło: ”Niebo w gębie – czyli przysmaki powiatu gdańskiego”, część IV. Stowarzyszenie „Żuławy Gdańskie”